Linkovi

SAD najavljuju novu vojnu pomoć Ukrajini od 3 milijarde dolara


Ukrajinski vojnici u Donjecku pucaju na ruske položaje iz američkih haubica (Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky)
Ukrajinski vojnici u Donjecku pucaju na ruske položaje iz američkih haubica (Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky)

Sjedinjene Države bi trebalo, najranije u srijedu, da najave novi paket vojne pomoći Ukrajini od oko 3 milijarde dolara, prenijela je agencija Reuters pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika.

To bi bio najveći paket američke pomoći u oružju za Ukrajinu od ruske invazije koja je počela prije šest mjeseci. Objava o novoj pomoći trebalo bi da se poklopi sa proslavom Dana nezavisnosti Ukrajine u srijedu.

Paket će biti finansiran sredstvima iz Inicijative za bezbjednosnu pomoć Ukrajini, koju je Kongres usvojio da bi Bidenovoj administraciji omogućio da nabavlja oružje iz industrijskog sektora, a ne postojećih američkih zaliha.

Washington je od 2. februara za Kijev izdvojio 10 milijardi 600 miliona dolara vojne pomoći.

Od kako su ruske trupe 24. februara izvršile invaziju na Ukrajinu, koju je ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao "specijalnom vojnom operacijom" za demilitarizaciju zemlje, konflikt je prerastao u rat koji se uglavnom vodi na istoku i jugu.

Moskva pokušava da uspostavi kontrolu nad Donbasom, koji čine regioni Lugansk i Donjeck, gdje su proruski separatisti osvojili teritoriju nakon ruske aneksije Krima na jugu 2014. godine.

Ukrajina optužuje Moskvu za imperijalni rat da zauzme prozapadnu susjednu zemlju koja je postala nezavisna posle raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG