Linkovi

SAD upozoravaju na ruske napade na civilnu i vojnu infrastrukturu Ukrajine


Vojniči počasne garde pripremaju se da podignu ukrajinsku zastavu tokom proslave Dana nezavisnosti u Kijevu. (Foto: Ukrainian Presidential Press Office via AP)
Vojniči počasne garde pripremaju se da podignu ukrajinsku zastavu tokom proslave Dana nezavisnosti u Kijevu. (Foto: Ukrainian Presidential Press Office via AP)

Sjedinjene Države u utorak su pozvale svoje državljane da napuste Ukrajinu, navodeći da vjeruju da se Rusija priprema da napadne civilnu i vladinu infrastrukturu narednih nekoliko dana u ratu koji traje šest mjeseci.

„State Department ima informacija da Rusija pojačava napore da izvede napade na ukrajinsku civilnu infrastrukturu i vladine objekte narednih dana”, navodi se u saopštenju američke ambasade u Kijevu i dodaje da bi američki državljani trebalo da napuste Ukrajinu „sada„ u svom aranžmanu ako je to bezbjedno.

To nije prvo takvo upozorenje SAD, ali je ovo upućeno uoči obilježavanja 31. godišnjice nezavisnosti Ukrajine u srijedu, kada se navršava i šest mjeseci od početka rata.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski najavio je snažan odgovor na bilo koje ruske napade na Dan nezavisnosti. Također je obećao da će Ukrajina povratiti kontrolu nad Krimom, koji je Rusija anektirala 2014.godine.

Zelenski je prethodno upozorio na moguće ruske akcije na ukrajinski Dan nezavisnosti. Kijev je daleko od prvih linija fronta i rijetko je bio meta ruskih raketa, otkako je Ukrajina spriječila kopnenu ofanzivu za zauzimanje prijestonice u martu, podsjeća agencija Reuters. U gradu je u utorak bilo mirno, mada ima nagovještaja povećane prijetnje.

Zbog straha od ruskih napada, u glavnom gradu Ukrajine otkazana je javna proslava Dana nezavisnosti.

Vlasti su savjetovale Ukrajince širom zemlje da rade kod kuće gdje je to moguće od utorka i četvrtka, i da potraže sklonište ako čuju sirene.

U šestomjesečnoj ruskoj invaziji, poginule su hiljade ljudi, a gradovi razoreni. Ruske snage kontrolišu veliki dio juga, uključujući i crnomorsku obalu, kao i dijelove istočnog regiona Donbas. Izgledi za postizanje mira gotovo da ne postoje.

Neke informacije dolaze od AP-a, Reutersa i AFP-a.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG