Linkovi

Njemačka povećava trošenje za vojsku i kupuje američke lovce F-35 i Eurofightere


Arhiva - Borbeni avion F-35, u vlasništvu Mornarice SAD, polijeće sa aerodroma na Floridi, 16. septembra 2016.
Arhiva - Borbeni avion F-35, u vlasništvu Mornarice SAD, polijeće sa aerodroma na Floridi, 16. septembra 2016.

Njemačka planira da kupi do 35 američkih borbenih aviona F-35 i 15 aviona Eurofighter, rekao je u ponedeljak izvor iz parlamenta, kao dio velikog napora za modernizaciju oružanih snaga kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Mlazi avioni F-35 koje je napravio Lokid Martin pomogli bi da se zamijeni decenijama stara njemačka flota aviona Tornado, prema izvještajima u medijima koje je potvrdio neimenovani izvor.

Avioni Tornado jedini su avioni sposobni da nose američke nuklearne bombe stacionirane u Njemačkoj, a koje su ključni dio NATO strategije odvraćanja.

Lokidovi F-35 stelt mlaznjaci smatraju se najsavremenijim borbenim avionima na svijetu, a njihov jedinstveni oblik i premaz čine ih težim za otkrivanje neprijateljskim radarom.

Dodatni avioni Eurofighter koje Njemačka planira da kupi, a napravio ih je konzorcijum koji uključuje Airbus, navodno će se koristiti za druge operacije, uključujući elektronsko ratovanje i misije pratnje.

Arhiva - Lovac Eurofajter nemačkog ratnog vazduhoplovstva, u bazi u zapadnoj Nemačkoj.
Arhiva - Lovac Eurofajter nemačkog ratnog vazduhoplovstva, u bazi u zapadnoj Nemačkoj.

Njemački kancelar Olaf Šolc je prošlog mjeseca obećao da će uložiti 112 milijardi dolara u nacionalnu vojsku Bundesver koji hronično nema dovoljno sredstava.

Povećanje potrošnje označava veliki preokret za vodeću evropsku ekonomiju, narušavajući njenu politiku držanja niskog vojnog profila, dijelom zbog krivice za Drugi svjetski rat.

Nakon godina kritika da zemlja ne snosi u dovoljnoj mjeri finansijski teret u vojnom savezu NATO, Šolc je takođe obećao da će trošiti više od dva procenta njemačkog bruto domaćeg proizvoda godišnje na odbranu, premašujući cilj NATO-a.

Promjena je podstaknuta povratkom rata na evropski kontinent nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, što je poljuljalo osjećaj bezbjednosti Njemačke i bacilo oštar fokus na stanje njenih oružanih snaga.

Kupovina F-35 međutim postavlja pitanja o budućnosti zajedničkog evropskog borbenog aviona koji se razvija sa Španijom i Francuskom.

Poznat kao budući borbeni vazdušni sistem (FCAS), avion bi trebalo da zamijeni francuske avione Rafale i njemačke i španske avione Eurofighter do 2040. godine.

Šolc je pokušao da ublaži strahove da bi projekat mogao postati nepotreban krajem prošlog mjeseca, rekavši da je zajednički evropski projekat "apsolutni prioritet".

"Važno mi je... da napravimo sljedeću generaciju borbenih aviona i tenkova u saradnji sa evropskim partnerima", rekao je on.

Ali nemački Bundesver mora da zamijeni svoju flotu Tornadoa u kratkom roku jer je postala "zastarjela", dodao je Šolc.

XS
SM
MD
LG