Linkovi

Istraživanje: Većina Rusa podržava invaziju na Ukrajinu, manje od četvrtine protiv


Arhiva - Policija privodi demonstranta tokom napada Rusije na Ukrajinu, u Sankt Peterburgu, Rusija, 2. marta 2022.
Arhiva - Policija privodi demonstranta tokom napada Rusije na Ukrajinu, u Sankt Peterburgu, Rusija, 2. marta 2022.

Istraživanje koje je sproveo tim nezavisnih sociologa i analitičara pokazalo je da 59 odsto ispitanika u Rusiji podržava aktuelnu vojnu invaziju na Ukrajinu, dok se 22 odsto njih protivi ratu, prenio je u ponedeljak Demostat.

Velika većina onih koji podržavaju rusku invaziju na Ukrajinu, njih 73 odsto, u "visokom stepenu" ili "potpuno" vjeruju zvaničnim ruskim izvorima.

Glavna emocija koju osećaju korisnici društvenih mreža u Rusiji, bilo da su za ili protiv rata, jeste "empatija prema Ukrajincima" (30,4 odsto ispitanika). S druge strane, samo 2,4 odsto korisnika društvenih mreža navelo je da je kritički nastrojeno ili da osjeća prezir prema Ukrajincima.

Istraživači su utvrdili i da većina mladih Rusa ne odobrava rat, dok ta podrška raste s porastom broja godina ispitanika.

Dobijeni su sljedeći rezultati: u starosnoj kategoriji koja obuhvata ispitanike između 18 i 29 godina ratu se protivi 40 odsto njih, u kategoriji između 30 i 41 godine protivljenje je iskazalo 30 odsto njih, u kategoriji između 42 i 53 godine njih 18 odsto, u kategoriji između 54 i 65 godina njih 14 odsto, dok se ratu protivi 11 odsto ispitanika starijih od 66 godina.

Prema nalazima istraživanja, Rusi se, zapravo, plaše rata, a većina njih ne smatra Ukrajince neprijateljima i vjeruje da "ono što radi ruska vojska jeste pružanje prijateljske ruke bratskom narodu".

Istraživanje grupe nezavisnih stručnjaka sprovedeno je u periodu od 24. februara do 4. marta, korištenjem telefonskih anketa, i analizom niza "otvorenih" izvora, uključujući društvene medije, prenio je FoNet informaciju Demostata.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG