Linkovi

EULEX raspoređuje dodatne snage na Kosovo


Kosovo/EULEX
Kosovo/EULEX

Rezervna policijska jedinica sastavljena od 92 pripadnika evropskih žandarmerijskih snaga iz Portugala, Francuske i Italije privremeno će biti raspoređena na Kosovu u narednim nedeljama, kako bi se ojačali kapaciteti postojeće EULEX misije, saopšteno je iz ove jedinice.

Evropske žandarmerijske snage su operativne, unaprijed organizovane, jake i brzo rasporedive interventne policijske snage.

Očekuje se da će prvi tim rezervne policijske jedinice na Kosovo stići u ponedeljak, 14. marta.

Dodaje se da će ova rezervna jedinica pružati podršku EULEX-u u ispunjavanju zadataka, te da će kao druga instanca, ukoliko bude potrebe, reagovati kako bi obezbijedila bezbjedno okruženje.

Policija Kosova je prva koja reaguje oko neke bezbjednosne situacije, dok je EULEX-ova Specijalizovana policijska jedinica druga instanca za reagovanje na bezbjednosne situacije na Kosovu i pruža stalnu podršku kapacitetima Policije Kosova za kontrolu masa i nemira kroz savjetovanje i zajedničku obuku.

Na Kosovu je prisutna i vojna misija NATO-a, KFOR koja predstavlja treću instancu za reagovanje na bezbjednosne situacije na Kosovu.

“EULEX-ova redovna specijalizovana policijska jedinica broji 105 poljskih policajaca stacioniranih u Mitrovici. Rezervna jedinica, koju je obezbijedila EUROGENDFOR, sastoji se od 92 žandarma: 42 iz Portugalije, 28 iz Francuske i 22 iz Italije. Oni će biti smješteni u bazi za podršku EULEX-u, koja se nalazi u Kosovu Polju i biće pod komandom EULEX-a”, navodi se u saopštenju.

“Raspoređivanje rezervne jedinice pokazuje odlučnost EULEX-a da nastavi da podržava stabilnost Kosova i doprinosi bezbjednosti žena, muškaraca, djevojčica i dječaka iz svih zajednica na Kosovu”, dodaje se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG