Linkovi

Ukraine evacuation
Ukraine evacuation

Dan 19: UN potvrdile smrt najmanje 636 civila. Pauza u pregovorima, nastavak u utorak

Civilne žrtve u novom granatiranju Kijeva. Novi krug pregovora Kijeva i Moskve, virtuelno. UN potvrdile smrt više od 600 ukrajinskih civila od početka invazije.

Pauza u pregovorima Rusije i Ukrajine, nastavak u utorak

Nova runda razgovora između Ukrajine i Rusije prekinuta je u ponedeljak, ali će se nastaviti u utorak, objavio je na Tviteru jedan od ukrajinskih pregovarača.

"Došlo je do tehničke pauze u pregovorima do sutra, kako bismo obavili dodatne stvari u radnim podgrupama i razjasnili pojedinačne definicije. Pregovori se nastavljaju", naveo je pregovarač Mihajlo Podoljak.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika prethodno je na Tviteru objavio i početak današnjih pregovora, rekavši da je "komunikacija između dvije strane teška, ali u toku".

Objavljujući fotografiju razgovora, koji se vode putem video konferencije, Podoljak je napisao:

"Stranke aktivno izražavaju svoje određene stavove. Komunikacija se održava, ali je teško. Razlog nesloge su previše različiti politički sistemi".

Prva evakuacija iz Mariupolja

Konvoj od preko 160 automobila napustio je Mariupolj u ponedjeljak, rekli su lokalni zvaničnici. Ovo bi mogao biti prvi uspješan pokušaj da se uspostavi "humanitarni koridor" za evakuaciju civila iz okruženog ukrajinskog grada.

U ovom lučkom gradu na Azovskom moru civili su zarobljeni više od dvije sedmice i ponestaju im zalihe nakon što su ih opkolile ruske snage, kažu ukrajinske vlasti.

Nakon nekoliko dana neuspjelih pokušaja da se isporuče zalihe u Mariupolj i osigura siguran prolaz zarobljenim civilima, gradsko vijeće je saopćilo da je lokalni prekid vatre u toku i da je konvoj krenuo prema gradu Zaporožju.

"Poznato je da je od 13:00 (11:00 CET) više od 160 automobila uspjelo otići", navodi se u online objavi, prenosi Reuters.

Također se navodi da je prekid vatre trenutno u toku duž uspostavljenog humanitarnog koridora.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksij Arestovič rekao je ranije u ponedjeljak da je više od 2.500 stanovnika Mariupolja ubijeno od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara. U gradu živi oko 400.000 mirnodopskih stanovnika. I visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell rekao je kako je od početka invazije u Mariupolju ubijeno najmanje 2.400 osoba.

Fire is seen in Mariupol at a residential area after shelling amid Russia's invasion of Ukraine March 3, 2022, in this image obtained from social media. Twitter @AyBurlachenko via REUTERS
Fire is seen in Mariupol at a residential area after shelling amid Russia's invasion of Ukraine March 3, 2022, in this image obtained from social media. Twitter @AyBurlachenko via REUTERS

UN: Ubijeno najmanje 636 civila u Ukrajini

Ured UN-a za ljudska prava (OHCHR) saopštio je u ponedjeljak da su potvrdili smrt najmanje 636 civila u Ukrajini do 13. marta, uključujući 46 djece, prenosi Reuters.

Stvarni broj ubijenih je vjerovatno mnogo veći, navodi se u izvještaju, budući da ima kašnjenja u prijemu i potvrđivanju izvještaja iz mjesta gdje se vode borbe kao što su Harkiv i Mariupolj.

OHCHR ima oko 50 članova osoblja uključenih u praćenje ljudskih prava u zemlji.

Inače, trudnica, čija je fotografija obišla svijet nakon bombardovanja porodilišta u Mariupolju, 9. marta, preminula je. Pri porođaju izgubila i bebu.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG