Linkovi

SAD i evropski lideri isključili mogućnost slanja trupa u Ukrajinu


Ukrajinski vojnici na obuci koju vode britanske oružane snage u istočnoj Engleskoj, 24. februara 2024. (Foto: AFP/Henry Nichols)
Ukrajinski vojnici na obuci koju vode britanske oružane snage u istočnoj Engleskoj, 24. februara 2024. (Foto: AFP/Henry Nichols)

Bijela kuća saopštila je u utorak da Sjedinjene Države neće slati trupe da se bore u Ukrajini, nakon što francuski predsjednik Emanuel Macron nije isključio mogućnost slanja zapadnih snaga.

Predsjednik Joe Biden "jasno je poručio da SAD neće slati trupe da se bore u Ukrajini", navela je u saopštenju portparokla Vijeća za nacionalnu sigurnost Adrienne Watson.

Portparol State Departmenta Metthew Miller je u odgovoru na pitanje da li bi Amerika mogla da pošalje vojnike u neke druge svrhe osim obuke, rekao da se Bidenova administracija protivi bilo kakvom raspoređivanju trupa u Ukrajini.

"Nećemo slati vojnike u Ukrajinu. Predsjednik je bio jasan u pogledu toga", rekao je Miller novinarima.

I Bijela kuća i State Department poručili su da je prioritet da Kongres odobri novu vojnu pomoć za Kijev.

"U suštini, mislimo da put do pobjede za Ukrajinu trenutno vodi kroz Predstavnički dom", naglasio je Miller.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Mike Johnson, saveznik bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, odbija da dozvoli da se glasa o Bidenovom zahtjevu da se za Ukrajinu izdvoji oko 60 milijardi dolara.

Bez evropskih vojnika u Ukrajini

Njemačka, Velika Britanija i druge evropske zemlje saopštile su u utorak da nemaju planove da pošalju kopnene trupe u Ukrajinu, pošto je Francuska nagovijestila takvu mogućnost, a Kremlj upozorio da bi svaki takav potez neminovno doveo do sukoba Rusije i NATO.

Francuski predsjednik u ponedeljak je rekao da zapadni saveznici ne bi trebalo da isključe nijednu opciju dok nastoje da spriječe pobjedu Rusije u Ukrajini, iako je naglasio da u ovoj fazi ne postoji konsenzus o tome.

Macron je te komentare iznio na brzo sazvanom sastanku evropskih lidera u Parizu, u vrijeme dok snage ruskog predsjednika Vladimira Putina ostvaruju pobjede na bojnom polju u istočnoj Ukrajini, dok se na ukrajinskoj strani vidi manjak municije i ljudstva.

Međutim, Njemačka, Britanija, Španija i Češka Republika su se distancirale od svakog nagovještaja da će poslati kopnene trupe u ratu u Ukrajini, koji je sada ušao u treću godinu.

"Neće biti kopnenih grupa niti vojnika na ukrajinskom tlu koje bi poslale evropske zemlje ili članice NATO", rekao je njemački kancelar Olaf Šolc u utorak.

Njemački ministar odbrane Boris Pistorius je bio podjednako odlučan.

"Kopnene trupe nisu opcija za Njemačku", rekao je Pistorijus novinarima tokom posjete Beču.

U nastojanju da pojasni Makronove komentare, francuski šef diplomatije Stefan Sežurn je u utorak rekao da je predsjednik mislio na vojnike koji obavljaju specifične poslove kao što je čišćenje mina, proizvodnja oružja i cyber odbrana.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG