Linkovi

Ukrajina dobija rakete dugog dometa


Francuski predsjednik Emmanuel Macron govori na konferenciji za novinare na kraju međunarodne konferencije usmjerene na jačanje zapadne podrške Ukrajini, u Jelisejskoj predsjedničkoj palati u Parizu, 26. februara 2024. godine.
Francuski predsjednik Emmanuel Macron govori na konferenciji za novinare na kraju međunarodne konferencije usmjerene na jačanje zapadne podrške Ukrajini, u Jelisejskoj predsjedničkoj palati u Parizu, 26. februara 2024. godine.

Evropski lideri su se saglasili da naprave koaliciju za snabdijevanje Ukrajine raketama i bombama srednjeg i dugog dometa kako bi podržali napore Kijeva da se odupre ruskoj invaziji, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron poslije samita evropskih lidera u Parizu.

Nemački kancelar Olaf Scholz, poljski predsednik Andrzej Duda i lideri baltičkih zemalja takođe su prisustvovali samitu u ponedeljak.

Sjedinjene Države je predstavljao najviši američki diplomata za Evropu James O'Brien, dok je Velika Britanija poslala ministra spoljnih poslova Davida Camerona.

"Takođe smo odlučili da damo novi podsticaj antiraketnoj odbrambenoj koaliciji, na koju je pozvao ukrajinski predjsednik, i da večeras stvorimo devetu takvu koaliciju, koaliciju za rakete i bombe srednjeg i dugog dometa za izvođenje dubokih udara", rekao je Makron na konferenciji za novinare poslije sastanka.

Zelenski, koji se obratio samitu putem video veze, pozvao je evropske lidere da obezbijede da ruski predsjednik Vladimir Putin "ne može da uništi naša dostignuća i da ne može da proširi svoju agresiju na druge zemlje".

Ukrajina se u velikoj mjeri oslanja na napredno oružje i zalihe municije od svojih zapadnih saveznika, uglavnom iz SAD, kako bi se odbranila od sve intenzivnijih napada ruskih snaga koje imaju nadmoć u ljudstvu i municiji.

Ukrajinske trupe nadjačane u ljudstvu u oružju nedavno su bile prinuđene da se povuku s nekih odbrambenih pozicija na istoku zemlje, pošto je ključni paket američke vojne pomoći vrijedan 61 milijardu dolara i dalje blokiran u Predstavničkom domu Kongresa SAD usljed protivljenja republikanaca.

Evropa će pomoći Ukrajini da "preuzme inicijativu i djelujemo zajedno u trenutku kada postoji neizvjesnost sa strane SAD u pogledu pomoći", rekao je Macron i dodao da među liderima koji učestvuju na samitu postoji "široki konsenzus da se uradi više i brže".

On je rekao da "ne postoji konsenzus" o slanju zapadnih kopnenih trupa u Ukrajinu, ali je dodao da "ništa ne treba isključiti da bismo postigli naš cilj. Rusija ne može da pobijedi u tom ratu", rekao je Makron.

Duda je u odvojenom razgovoru s novinarima poslije sastanka rekao da među učesnicima "nije bilo entuzijazma" oko mogućnosti slanja zapadnih trupa u Ukrajinu.

Učesnici skupa rekli su da je sve veća podrška evropskih zemalja, uključujući Francusku, češkoj inicijativi da se municija i granate kupuju izvan EU i šalju u Ukrajinu.

Holandski premijer Mark Rutte je rekao je da je Holandija spremna da obezbijedi više od 100 miliona eura u tu svrhu.

 • 16x9 Image

  ASSOCIATED PRESS (AP)

  Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

 • 16x9 Image

  REUTERS

  Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

 • 16x9 Image

  RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

  Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

 • 16x9 Image

  GLAS AMERIKE

  Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG