Linkovi

Kremlj upozorava na sukob s NATO-om ako se trupe alijanse budu borile u Ukrajini


Kremlj je u utorak upozorio da bi sukob između Rusije i vojnog saveza NATO-a predvođenog SAD-om bio neizbježan ako evropske članice NATO-a pošalju trupe da se bore u Ukrajini.

Rat u Ukrajini izazvao je najgoru krizu u odnosima Rusije sa Zapadom od kubanske raketne krize 1962. godine, a predsjednik Vladimir Putin je ranije upozorio na opasnosti direktne konfrontacije između NATO-a i Rusije.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron otvorio je u ponedjeljak vrata evropskim zemljama koje šalju trupe u Ukrajinu, iako je upozorio da u ovoj fazi nema konsenzusa.

"Sama činjenica da se razgovara o mogućnosti slanja određenih kontingenata u Ukrajinu iz zemalja NATO-a je veoma važan novi element", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima na pitanje o Makronovim primjedbama.

Na pitanje novinara o rizicima ako članice NATO-a pošalju svoje trupe da se bore u Ukrajini, Peskov je rekao:

"U tom slučaju, ne bismo morali govoriti o vjerovatnoći, već o neizbježnosti (direktnog sukoba)".

Peskov je rekao da Zapad treba da se zapita da li je takav scenario u interesu njihovih zemalja i njihovih naroda.

Čak i razgovor o konfrontaciji između Rusije i NATO-a – hladnoratovskoj noćnoj mori lidera i stanovništva – ukazuje na opasnosti od eskalacije dok se Zapad bori sa Rusijom koja se ponovo oporavlja 32 godine nakon pada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Fotografija snimljena 24. februara 2024. prikazuje Kremlj u Moskvi. (Photo by Alexander NEMENOV / AFP)
Fotografija snimljena 24. februara 2024. prikazuje Kremlj u Moskvi. (Photo by Alexander NEMENOV / AFP)

Rusija i Sjedinjene Države - velika sila iza NATO-a - imaju najveće svjetske arsenale nuklearnog oružja. Predsjednik Joe Biden upozorio je da bi sukob između Rusije i NATO-a mogao izazvati Treći svjetski rat.

STRATEGIJA UKRAJINE?

Nakon ruske invazije 2022. godine, zapadni lideri rekli su da će pomoći Ukrajini da porazi ruske trupe na bojnom polju i protjerati ruske trupe.
Ali to se nije dogodilo.

Ukrajinska kontraofanziva 2023. nije uspjela probiti ukopane ruske linije i Rusija i dalje gura na ukrajinsku teritoriju baš u trenutku kada je američka podrška Ukrajini upletena u domaće političke debate u SAD.

Macron je rekao da ništa ne treba isključiti jer Zapad traži strategiju za suprotstavljanje Rusiji, koja kontroliše nešto manje od petine teritorije priznate kao Ukrajina.

"Ništa ne treba isključiti. Učinićemo sve što moramo da Rusija ne pobijedi", rekao je Macron.

Zvaničnik Bijele kuće rekao je Reutersu da Sjedinjene Države nemaju planove da pošalju trupe da se bore u Ukrajini, kao ni da pošalju trupe NATO-a da se bore u Ukrajini.

Putin predstavlja Sjedinjene Države i njihove saveznike kao imperiju u raspadanju koja želi uništiti Rusiju i ukrasti njene prirodne resurse.

Zapad postavlja Putina kao diktatora i ubicu, a Putinovu Rusiju kao neprijatelja.

Sjedinjene Države su odbacile ruske tvrdnje da žele uništiti Rusiju, ali je Biden ranije ovog mjeseca nazvao Putina "ludim", a američki izvori su rekli da Rusija planira da postavi nuklearno oružje u svemir.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG