Linkovi

Ukrajinski dužnosnik: Rusija se ukopava za 'najteže bitke' u Hersonu


Russia Ukraine War
Russia Ukraine War

Ruske snage pripremaju se za "najteže bitke" u strateškoj južnoj regiji Herson, rekao je visoki ukrajinski dužnosnik, dok se Kremlj priprema braniti najveći grad pod svojom kontrolom od ukrajinske protuofanzive.

Ruske snage u regiji potisnute su posljednjih sedmica i riskiraju da budu zarobljene na zapadnoj obali rijeke Dnjepar, gdje je glavni grad pokrajine Herson u ruskim rukama od prvih dana invazije na Ukrajinu prije osam mjeseci.

Vlasti koje je postavila Rusija evakuiraju stanovnike na istočnu obalu, ali Oleksiy Arestovych, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodymyr Zelenskiy, rekao je da nema znakova da se ruske snage spremaju napustiti grad.

"S Hersonom je sve jasno. Rusi se popunjavaju, jačaju svoje grupiranje tamo", rekao je Arestovič u videosnimci na internetu kasno u utorak.

"To znači da se nitko ne sprema za povlačenje. Naprotiv, najteže bitke će se odvijati za Herson."

Od četiri pokrajine koje je ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio anektiranim u septembru, Herson je nedvojbeno strateški najvažnija. Kontrolira i jedini kopneni put do poluotoka Krim koji je Rusija zauzela 2014. i ušće Dnjepra, goleme rijeke koja presijeca Ukrajinu.

Yuri Sobolevsky, član svrgnutog proukrajinskog regionalnog vijeća Hersona, rekao je da vlasti koje je postavila Rusija vrše sve veći pritisak na stanovnike Hersona da odu.

"Postupci pretraživanja i filtriranja se intenziviraju kao i pretrage automobila i domova", napisao je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

U regiji Mykolaiv sjeverno i zapadno od grada Hersona topnički dvoboji bjesnili su tokom utorka, navodi se u objavi s prve linije na Rybaru, proruskom kanalu na Telegramu.

U okrugu Ishchenka sjeverno od Hersona, ukrajinske snage pokušale su konsolidirati svoje položaje, ali su bile prisiljene vratiti se na ranije linije, navodi se u objavi. Rečeno je da se ukrajinska vojska priprema za napredovanje cijelom dužinom fronta.

Novinar Reutersa u udaljenom zaseoku blizu dijela bojišnice Herson nije čuo pucnjavu niti topničku vatru. Stanovnici su rekli kako se nadaju da će se ruske snage uskoro povući.

"Noću zaspite i ne znate hoćete li se probuditi", rekao je Mikola Nizinets, 39, govoreći o ruskom granatiranju.

Bez struje ili plina i s malo hrane ili pitke vode u tom području, mnogi su stanovnici pobjegli, napuštajući stoku da luta među istrošenim streljivom koje viri iz tla.

Na sjeveroistoku, ruske snage nastavile su pokušavati zauzeti grad Bakhmut, koji se nalazi na glavnoj cesti koja vodi prema gradovima Sloviansk i Kramatorsk u regiji Donetsk, priopćio je ukrajinski Glavni stožer u srijedu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG