Linkovi

Washington razmatra slanje HAWK opreme za protuzračnu odbranu Ukrajine


Sjedinjene Države razmatraju slanje starijih sistema protivvazdušne odbrane HAWK iz skladišta u Ukrajinu kako bi joj pomogli da obori napade ruskih dronova i krstarećih raketa, prema dvojici američkih zvaničnika.

Presretač raketa zemlja-vazduh srednjeg dometa HAWK bi predstavljao nadogradnju raketnih sistema Stinger, manjeg sistema protivvazdušne odbrane -- koji su Sjedinjene Države već dostavile Ukrajini.

Oprema HAWK bazirana je na tehnologiji iz doba Vijetnama, ali je nekoliko puta unaprijeđivana.

Sistem HAWK prethodnik je raketnom odbrambenom sistemu PATRIOT koji je napravio Raytheon Technologies koji ostaje van upotrebe za Ukrajinu, rekli su američki zvaničnici Reutersu pod uvjetom da ostanu anonimni.

Američki predsjednik Joe Biden obećao je ukrajinskom predsjedniku Volodomiru Zelenskom da će Washington pružiti Ukrajini napredne vazdušne sisteme nakon uzastopnih razornih raketnih napada Rusije na ukrajinske civilne i infrastrukturne ciljeve ranije ovog mjeseca.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, Sjedinjene Države su Kijevu poslale sigurnosnu pomoć u vrijednosti od oko 17,6 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG