Linkovi

Zagreb: Veliki parlamentarni samit posvećen Ukrajini


Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi i hrvatski premijer Andrej Plenković u Zagrebu, 24. oktobra 2022.
Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi i hrvatski premijer Andrej Plenković u Zagrebu, 24. oktobra 2022.

Samit su otvorili predsjednik hrvatskog Sabora Gordan Jandroković i predsjednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefančuk, koji su kazali da će skup omogućiti slanje poruke jedinstva i podrške Ukrajini.

Obratio se i hrvatski premijer Andrej Plenković s porukom da su Krim, Donjeck, Lugansk i svi drugi okupirani teritoriji – Ukrajina te da će sačuvati svoj teritorijalni integritet.

“Mi znamo što je agresija, sila i negiranje prava na postojanje i cijenimo ukrajinsku borbu za demokraciju. Drago nam je da Evropa i svijet nisu ponovili greške od prije 30 godina kada mi nismo imali ovakav izraz solidarnosti”, rekao je on.

Skupu se obratio i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski, koji je se obratio putem videolinka. Zahvalio je na podršci te pozvao na posjetu Krimu jednog dana. Kaže da je cijelo ludilo i počelo okupacijom Krima 2014. godine.

“Rusija ucjenjuje cijeli svijet, tvrde da je Krim njihov, ali mi smo ovdje da bismo pokazali da je okupacija privremena. Ukrajinska zastava ponovno će se vijoriti na Krimu, Krim će biti oslobođen i tek tada će svijet osjetiti da je rat završio i da je svijet siguran”, rekao je on.

Američka visoka zvaničnica Nancy Pelosi iskazala je svoje divljenje hrabrosti Zelenskog te je iskazala punu podršku odbrani Ukrajine.

“Vrlo je važno da ostanu čvrste sankcije protiv Rusije i da se obustave trgovinski odnosi. Na kocki je demokratija. Ljudi se bore u ratu u svojoj zemlji, ali se time bore za demokratiju svih nas. Ukrajinski narod je tako hrabar”, rekla je Pelosi.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković i predsjednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi sastali su se u Zagrebu uoči prvog parlamentarnog samita Krimske platforme, pri čemu je Pelosi zahvalila Hrvatskoj i Plenkoviću na liderstvu oko rata u Ukrajini.

"Vi ste narod koji se bori, ne samo za slobodu i demokratiju u Ukrajini, nego za demokratiju u čitavom svijetu. Vi ste pružili Ukrajini pomoć u vidu prihvata izbjeglica, pružili ste im moralnu podršku i to pod vašim vodstvom gospodine predsjedniče Vlade," rekla je Pelosi.

Plenković se zahvalio Pelosi na dolasku i rekao da su dvije ključne teme obilježile susret, rat u Ukrajini i odnosi između SAD i Hrvatske.

"Hrvatska i SAD su uvjerene da smo u ovoj situaciji na pravoj strani i prava i morala i zbog toga ćemo nastaviti ovu saradnju davanja podrške nama prijateljskoj Ukrajini, rekao je Plenković, prenosi Fena.

Hrvatski premijer je rekao i da su izrazili zadovoljstvo uzlaznim trendom u odnosima između SAD-a i Hrvatske. Prisjetili su se činjenice da je Hrvatska ušla u program izuzeća od viza, dodao je.

Plenković je također rekao da Hrvatska cijeni podršku SAD-a kada je riječ o razumijevanju za pitanje jednakosti Hrvata kao ravnopravnog konstitutivnog naroda u BiH.

"Isto tako cijenimo i podršku SAD-a temeljnim ciljevima vanjske politike Republike Hrvatske koji su pred ostvarenjem, a to su i članstvo u europodručju i članstvo u šengenskom prostoru", rekao je Plenković, dodajući da oba koraka čine Hrvatsku vanjskopolitički snažnijom, otpornijom i pouzdanijom partnericom unutar EU-a i saveznicom unutar NATO-a.

On je dodao i da će nastaviti saradnju "i na području jugoistoka Europe i na području svih sigurnosnih tema koje su vezane za globalne aktivnosti".

Krimska platforma je diplomatska inicijativa na kojoj učestvuje veliki broj šefova država i vlada, uključujući sve članice EU i NATO-a. Pokrenuo ju je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski sa ciljem poništavanja ilegalne ruske aneksije Krima 2014. godine.

Međunarodna krimska platforma je format koji je po osnivanju okupio 47 čelnika država i vlada te ministara i predstavnika međunarodnih institucija.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović ranije je rekao kako je odbio poziv američke ambasade u Hrvatskoj da se susretne sa Pelosi.

"Ja danas ne mogu, i to je to. Ali gospođa Pelosi nije izvršna vlast, a za dvije nedelje neće biti to što je sada", rekao je Milanović a prenijela Hrvatska radio-televizija (HRT).

Predsjednik Hrvatske je novinarima rekao da "ne zna da li je pozvan i ne zna šta je to" (Krimska platrforma), ali i da vidi "jako puno cinizma i nepoštenja u odnosu prema sirotom ukrajinskom narodu i tom ratu uopšte".

"Tako da ne želim biti još jedan od pozera koji će tome doprinositi", rekao je Milanović, i dodao da je to inicijativa predsjednika parlamenata a da on ne učestvuje pošto je predsjednik države i da neće ni učestvovati dok Hrvatska "nije napadnuta i nije u ratu".

Kako navode iz hrvatskog Sabora, na molbu ukrajinskog parlamenta, a uslijed ratnog stanja u Ukrajini, "Hrvatski sabor prihvatio je biti sudomaćinom Prvog parlamentarnog summita Međunarodne krimske platforme."

Tim povodom će se u Zagrebu 25. oktobra održati inaugurirana parlamentarna dimenzija Međunarodne krimske platforme. Potvrđen je dolazak 42 izaslanstva iz 32 države.

Samit će otvoriti predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i predsjednik parlamenta Verhovne Rade Ukrajine Ruslan Stefančuk, a prisutnima će se obratiti i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, te video vezom i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG