Linkovi

EU predstavila novi alat za borbu protiv lažnih vijesti koje prate rusku agresiju na Ukrajinu


Screenshot podsajta sajta "Learn" (Učite) Evropske službe za spoljne poslove, koji je predstavljen 24. oktobra 2022, prvog dana Globalne nedelje medijske i informacione pismenosti
Screenshot podsajta sajta "Learn" (Učite) Evropske službe za spoljne poslove, koji je predstavljen 24. oktobra 2022, prvog dana Globalne nedelje medijske i informacione pismenosti

Prvog dana Globalne nedelje medijske i informacione pismenosti i u trenutku kada se navršava osam mjeseci od ruske invazije na Ukrajinu, Evropska služba za spoljne poslove (EEAS) predstavila je novi alat koji gađanima treba da pomogne u snalaženju u sve većem okruženju dezinformacija.

"Dezinformacije su jedan od ključnih izazova našeg vremena. Ponekad se čini da su svuda oko nas. Od porodičnih okupljanja na kojima se vode burne rasprave o politici, društvu, pa čak i ličnim zdravstvenim izborima, do interneta, društvenih medija, pa čak i međunarodne politike", kaže se u uvodu na podsajtu Learn ("Učite"), na sajtu posvećenom borbi protiv dezinformacija - Euvsdisinfo ("Evropska unija protiv dezinformacija").

"Nisu samo pojedinci na internetu ti koji s vremena na vrijeme stvaraju i šire dezinformacije. Strane države, posebno Rusija i Kina, sistematski su koristile dezinformacije i manipulaciju informacijama da posiju podjele u našim društvima i da potkopaju naše demokratije, narušavajući povjerenje u vladavinu prava, izabrane institucije, demokratske vrijednosti i medije", navodi se i dodaje da "dezinformacije kao dio manipulacije stranim informacijama i miješanja predstavljaju bezbjednosnu prijetnju koja utiče na bezbjednost Evropske unije i njenih država članica".

Predstavljeni novi alat trebalo bi da poduči čitaoce kako da procijene relevantnost i pouzdanost izvora i sadržaja, kao i kako da prijave i reaguju na dezinformacije.

"Šta je tačno dezinformacija? Kako možemo izbjeći da padnemo na to, ako uopšte? Kako možemo da odgovorimo na to? Cilj platforme "Learn" je da vam pomogne da pronađete odgovore na ova i druga aktuelna pitanja na osnovu kolektivnog iskustva EUvsDisinfo stečenog od njegovog stvaranja 2015. Ovde ćete pronaći neke od naših najboljih tekstova i izbor korisnih alata, igara, podcasta i drugih resursa da biste izgradili ili ojačali svoju otpornost na dezinformacije", navodi se uz poziv građanima da nauče da budu otporniji".

Novi alat proizvod je radne grupe "Istočni stratkom" (East Stratcom), koja je osnovana za borbu protiv ruske propagande. Pridodat je postojećem i svako može da ga koristi kako bi bolje razumeo pretnje u medijskom prostoru i od njih se odbranio, saopštio je EEAS.

"Ova stranica objašnjava mehanizme, taktike, uobičajene narative i aktere koji stoje iza dezinformacija i manipulacije informacijama. Nudi uvid u prokremljovski medijski ekosistem, a takođe objašnjava filozofiju koja stoji iza stranih manipulacija informacijama i mešanja. U dijelu sa odgovorima, čitaoci mogu pronaći laku tehniku odgovora koju svako može da primijeni, a zatim mogu da vježbaju svoje novostečene vještine kroz kvizove i igre", navodi se u saopštenju na sajtu EEAS-a.

EEAS navodi da je još prije godinu dana, od jeseni prošle godine, postalo očigledno pripremanje terena za agresiju u informacionom prostoru.

U posljednja tri mjeseca koja su prethodila invaziji 24. februara, nastavlja se, EEAS Istočna StratKom radna grupa EEAS-a primijetila karakteristični skok u narativima dezinformacija koje je promovisao ruski (dez)informacioni ekosistem.

"U medijima poznatim po širenju dezinformacija, upotreba ključne riječi 'nacistički' u odnosu na Ukrajinu porasla je za skoro 300 odsto, dok je ključna riječ 'genocid' porasla za više od 500 odsto. U posljednjih 12 mjeseci zabilježeno je više o 1.200 slučajeva dezinformacija u EUvsDisinfo repozitorijumu – napada na Ukrajinu, Evropsku uniju, njene države članice i cijelu zajednicu istomišljenika koja se suprotstavljala ruskoj agresiji i nastavlja da podržava Ukrajinu", navodi EEAS.

Kako se nastavlja ilegalna vojna agresija, nastavljaju se i kampanje manipulacije informacijama i dezinformacija, nastavlja se: "U toku su potpune aktivnosti dezinformacije i manipulacije informacijama na više jezika i na desetinama platformi, van mreže i na mreži. Pokušava se da se zabiju klinovi u naše društvo, da se hrane podjele, stvori konfuzija i skrene pažnju sa agresije Rusije i njenih ratnih zločina".

EEAS navodi da su se posljednjih mjeseci još jasnije pokazali koliko je dezinformacija velika prijetnja i "koliko je ključno da se od nje odbranimo – i na individualnom nivou".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG