Linkovi

Uoči godišnjice invazije na Ukrajinu: Opstanak uprkos neprekidnom bombardovanju


U protekloj godini rata, Rusija je okupirala i izgubila veliki dio Ukrajine i sada izgleda da pokušava da ponovo zauzme dio iste teritorije. Porodice, koje su ostale u tim oblastima, kažu da su gubici koje su već pretrpjele - ogromni.

Kada ga je Rusija okupirala prošle godine, selo Pravdine, u Hersonskoj oblasti, bilo je okruženo ukrajinskom vojskom i bilo je uključeno u žestoke borbe.

“Prva linija fronta je prolazila ovuda. Rusi su stajali ovde, svuda po ulici", prisjeća se Viktor Sasunovič, stanovnik Pravdine.

Veliki dio tog područja je uništen ili prepun nagaznih mina, ali Ukrajina sada kontroliše pokrajinu. Lutke koje su postavile ruske snage da bi uplašile ukrajinske trupe, sada ne čuvaju ni od koga.

Podsjetnik su da se na terenu, čak i u visokotehnološkom ratu, uglavnom nalaze mladi ljudi koji se bore za opstanak.

Aerodromsko zgarište

Nivo razaranja aerodroma u blizini Hersona oduzima dah. Svaka od strana napala ga je više puta. Obje bi radije da ga vide u ruševinama nego da budu korisni neprijatelju.

U samoj prijestonici provincije, ulični znakovi proglašavaju Herson „Gradom herojem” uz poruku “Porodico, slobodni ste”.

Bombe još padaju danju i noću, ali većina grada i dalje opstaje. Oni koji su ostali kažu da je velika većina stanovnika davno pobjegla. Neki su pobjegli kada su Rusi zauzeli grad. Ostali su otišli sa Rusima kada ga je Ukrajina povratila.

Ruske snage su udaljene svega nekoliko kilometara, a preostali stanovnici kažu da nemaju gdje da odu ili da su raseljeni sa još opasnijih mjesta.

Olena Ignatenko, koja je izbjeglica, kaže da je u Hersonu već pola godine i da je samo jednom bila u svojoj staroj kući.

"Sada nema puta jer je most uništen", kaže ona.

Ignatenko je takođe iz Pravdine, gdje je većina kuća prazna ili uništena.

Viktor Sasunovič ipak ističe da je tu bilo i mnogo težih dana.

“Pucali su na nas mnogo puta. Popravljao sam prozore iznova i iznova prije nego što je kuća uništena. Da, bilo je mnogo gorih dana ovde. Najgori dan je bio kada sam vidio ruske tenkove kako ulaze u selo."

Sada su u selu samo ostaci ruskih tenkova, ali Sasunovič kaže da je to mala utjeha kada je toliko mnogo izgubljeno.

I poslije cijele godine rata u Ukrajini, lokalni stanovnici kažu da je, čak i da se sutra završi, razaranje ogromno.

XS
SM
MD
LG