Linkovi

NATO: U toku nova ruska ofanziva u Ukrajini


Ukrajinski vojnici u zaklonu tokom granatiranja izvan grada Bakhmuta na liniji fronta, usred ruskog napada na Ukrajinu, u oblasti Donjecka, Ukrajina, 13. februara 2023.
Ukrajinski vojnici u zaklonu tokom granatiranja izvan grada Bakhmuta na liniji fronta, usred ruskog napada na Ukrajinu, u oblasti Donjecka, Ukrajina, 13. februara 2023.

Ukrajinski grad Bakhmut bio je suočen sa jakom artiljerijskom vatrom dok je šef NATO-a podržao izvještaje zvaničnika u toj oblasti da je Rusija pokrenula novu veliku ofanzivu, nekoliko dana prije prve godišnjice svoje invazije.

Ukrajinski branioci u istočnom gradu, koji su izdržali mjesecima, branili su se od novih kopnenih napada pod teškim granatiranjem, rekli su ukrajinski vojni zvaničnici.

Ukrajinske snage su u posljednja 24 sata odbile ruske napade u jednom naselju u regiji Harkov, oko pet naselja u regiji Lugansk i šest u regiji Donjeck, uključujući Bakhmut, saopštila je ukrajinska vojska rano u utorak.

Položaji u Bakhmutu su utvrđeni i dozvoljeno je ulazak samo ljudima koji imaju vojnu ulogu, dok bi svi civili koji bi htjeli da odu morali da odolijevaju nadolazećoj vatri, rekao je u ponedjeljak zamjenik komandanta bataljona.

"Ne postoji nijedan kvadratni metar u Bakhmutu koji je bezbjedan ili koji nije u dometu neprijateljske vatre ili dronova", rekao je Pavlo Kirilenko, guverner Donjecke oblasti, za ukrajinski nacionalni emiter kasno u ponedeljak.

Bakhmut je glavni cilj ruskog predsjednika Vladimira Putina, a njegovo zauzimanje bi Rusiji dalo novo uporište u regionu Donjecka i rijetku pobjedu nakon mjeseci neuspjeha.

Regije Donjeck i Lugansk čine Donbas, industrijsko srce Ukrajine, koje je sada djelimično okupirano od strane Rusije koja želi potpunu kontrolu.

"Vidimo kako oni šalju više trupa, više oružja, više sposobnosti", rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg novinarima u Briselu, rekavši da je to početak nove ofanzive.

Ruski napad na Bakhmut predvodili su plaćenici grupe Wagner, koji su u posljednja tri dana ostvarili male uspjehe u sjevernom predgrađu Bakhmuta, saopćilo je u utorak britansko ministarstvo odbrane.

Južno od Bakhmuta vjerovatno je malo taktičko rusko napredovanje, navodi ministarstvo u redovnom biltenu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da ruske snage pokušavaju opkoliti Bakhmut.

"Hvala svakom našem vojniku koji sprečava okupatore da opkoli Bakhmut... i koji drže naše ključne položaje na frontu", rekao je Zelenski u večernjem obraćanju.

Reuters nije bio u mogućnosti da nezavisno provjeri izvještaje sa bojnog polja.

TENZIJE U MOLDAVIJI

Ured UN-a za ljudska prava saopćio je u ponedjeljak da je od ruske invazije 24. februara zabilježio 7.199 smrtnih slučajeva i 11.756 ranjenih civila, uglavnom od granatiranja i raketnih i zračnih napada. Međutim, vjeruje se da je stvarna brojka daleko veća.

Rusija je pokrenula, kako kaže, svoju "specijalnu vojnu operaciju" za "denacizaciju" Ukrajine i zaštitu onih koji govore ruski. Zapadni lideri kažu da to nije bilo ništa drugo do otimanje zemlje.

Predsjednica Moldavije optužila je u ponedjeljak Rusiju da planira upotrijebiti strane sabotere da sruši vladu i iskoristi je u ratu protiv Ukrajine. Rusija je to odbila.

"Takve tvrdnje su potpuno neosnovane i nepotkrijepljene", navodi se u saopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova u utorak.

Zelenskiy je prošle sedmice rekao da je njegova zemlja otkrila plan ruske obavještajne službe "za uništenje Moldavije". Nekoliko dana kasnije vlada zemlje, koja se graniči sa Ukrajinom i Rumunijom, dala je ostavku.

Rusija je prošle godine negirala da želi intervenirati u Moldaviji nakon što su vlasti u Pridnjestrovlju, otcijepljenom regionu koji je opstao tri decenije uz podršku Moskve, rekle da su bile meta niza napada.

Portparol Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi rekao je u ponedeljak da izvještaji o zavjeri nisu nezavisno potvrđeni, ali da su "duboko zabrinuti" i "sigurno nisu van granica ruskog ponašanja".

S obzirom da Ukrajina očajnički traži još oružja, ministri odbrane nekoliko NATO saveznika sastat će se u utorak u Briselu kako bi razgovarali o dodatnoj vojnoj pomoći.

Uoči sastanka, najviši ukrajinski general i najviši komandant američke vojske u Evropi razgovarali su u telefonskom razgovoru o vojnoj pomoći i obuci. Ukrajina kaže da su joj potrebni borbeni avioni i rakete dugog dometa.

Stoltenberg je rekao da očekuje da će se razgovarati o pitanju aviona, ali da je Ukrajini sada potrebna podrška na terenu.

Izvor iz NATO-a rekao je da će to povećati zalihe municije jer Ukrajina troši granate mnogo brže nego što bi zapadne zemlje mogu proizvesti.

U nekoliko evropskih zemalja, uključujući Poljsku, Britaniju i Njemačku, u toku je obuka ukrajinskih snaga na Leopardu 2 i drugim modernim borbenim tenkovima koji treba da pojačaju njihovu odbranu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG