Linkovi

Rusija je s ciljem "preodgoja" zadržala više od 6.000 djece iz Ukrajine


Pogled na dvorište regionalnog doma za djecu u Hersonu, 25. novembra 2022.
Pogled na dvorište regionalnog doma za djecu u Hersonu, 25. novembra 2022.

Rusija je na Krimu i u Rusiji zadržala najmanje 6.000 ukrajinske djece - a vjerovatno i mnogo više - potez čija je primarna svrha politički preodgoj, navodi se u izvještaju koje je sproveo Univerzitet Yale uz podršku State Departmenta.

Istraživači su označili najmanje 43 kampa i druga objekta u kojima su držana ukrajinska djeca, a koji su bili dio "sistemske mreže velikih razmjera" kojom je Moskva upravljala od početka invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

Među djecom su bila i ona koja imaju roditelje ili jasne porodične skrbničke veze, ona koju je Rusija smatrala siročadima, ona koja su bila pod skrbi ukrajinskih državnih institucija prije invazije, kao i ona čije je skrbništvo bilo nejasno ili neizvjesno zbog rata, stoji u izvještaju.

"Čini se da je politički preodgoj primarna svrha kampova koje smo identificirali", rekao je na brifingu za novinare Natanijel Rejmond, jedan od istraživača.

Neka od djece su prošla kroz sistem i usvojile su ih ruske porodice, ili su su ušla u hraniteljsku mrežu u Rusiji.

Najmlađe dijete u ruskom programu imalo je samo četiri mjeseca, a neki kampovi davali su vojnu obuku djeci od 14 godina, rekao je Rejmond, dodajući da istraživači nisu pronašli dokaze da su ta djeca kasnije bila angažovana u borbama.

Ambasada Rusije u Vašingtonu nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar na izvještaj.

Moskva je ranije negirala da je namjerno gađala civile u onome što naziva "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini, te je odbacila tvrdnje da je prisilno razmještala Ukrajince.

Izvještaj je izradio Laboratorij za humanitarna istraživanja Škole za javno zdravlje Univerziteta Jejl, kao dio projekta koji podržava State Department i koji je istraživao kršenja ljudskih prava i ratne zločine koje je navodno počinila Rusija.

"Ono što je dokumentovano u ovom izvještaju je jasno kršenje 4. Ženevske konvencije", sporazuma koji štiti civile u ratu, rekao je Rejmond. Dodao je da bi to takođe mogao biti dokaz da je Rusija počinila genocid tokom rata u Ukrajini, imajući u vidu da transfer djece u svrhu promjene ili uklanjanja nacionalnog identiteta može predstavljati sastavni čin zločina genocida.

Ukrajinski tužitelji rekli su da ispituju navode o prisilnoj deportaciji djece u sklopu napora da se izgradi optužnica za genocid protiv Rusije.

"Ova mreža se proteže sa jednog kraja Rusije na drugi", rekao je Rejmond, dodajući da istraživači vjeruju da broj objekata u kojima su držana ukrajinska djeca premašuje 43.

Sistem kampova i usvajanja ukrajinske djece koju su iz domovine odvele ruske porodice "izgleda kao da je ovlašten i koordiniran na najvišim nivoima ruske vlade", navodi se u izvještaju, počevši od predsjednika Vladimira Putina, pa sve do lokalnih zvaničnika.

Portparol State Departmenta Ned Prajs naveo je da bi se mogle poduzeti mjere protiv 12 osoba za koje izvještaj navodi da još nisu pod sankcijama Sjedinjenih Država.

"Uvijek gledamo pojedince koji bi mogli biti odgovorni za ratne zločine, za zločine unutar Ukrajine", rekao je Prajs. "Samo zato što do danas nismo sankcionisali nekog pojedinca, to ne govori ništa o budućim radnjama koje bismo mogli preduzeti."

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG