Linkovi

Velika Britanija: Rusija ima najveću stopu poginulih od prve sedmice invazije


Uništeni ruski tenk, prekriven snijegom, stoji u dvorištu privatne kuće u gradu Sviatohirsk, Ukrajina, 12. veljače 2023.
Uništeni ruski tenk, prekriven snijegom, stoji u dvorištu privatne kuće u gradu Sviatohirsk, Ukrajina, 12. veljače 2023.

Britansko ministarstvo odbrane saopćilo je u nedjelju da je u posljednje dvije sedmice Rusija vjerovatno pretrpjela najveću stopu žrtava od prve sedmice svoje invazije na Ukrajinu prije gotovo godinu dana.

Zapažanje ministarstva temelji se na ukrajinskim podacima da je Rusija u prosjeku imala 824 žrtve dnevno tokom prošle sedmice, četiri puta više od prosjeka zabilježenog za juni i juli. Ministarstvo je reklo da se statistika temelji na "vjerovatno tačnim" ukrajinskim podacima.

Povećanje broja ruskih žrtava, reklo je ministarstvo, "vjerovatno je posljedica" nekoliko faktora, uključujući nedostatak obučenog osoblja, koordinacije i resursa na fronti..

Tokom svog noćnog videoobraćanja u nedjelju, ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy pohvalio je napore radnika da obnove elektroenergetske sisteme oštećene ruskim napadima dronovima i projektilima u petak.

Zelenskyy je rekao da se većina ljudi nije morala suočiti s previše prekida u radu u subotu i nedjelju.

"Sama činjenica da ... nakon masovnog raketnog napada ove sedmice, možemo imati tako mirne energetske dane dokazuje profesionalnost naših energetskih radnika", rekao je, prenosi Reuters. "Moramo shvatiti: ovo još nije odlučujuća pobjeda na energetskom frontu. Nažalost, moglo bi doći do novih terorističkih napada iz Rusije. Može doći do novih ograničenja ako dođe do daljnjeg razaranja ili rasta potrošnje."

Zelenskyy je rekao da će planirani prekidi u opskrbi energijom ponovno biti na snazi kada radna sedmica počne u ponedjeljak, izvijestio je Reuters.

Stalni napadi

U međuvremenu, Rusija je nastavila s bombardiranjem Ukrajine tokom vikenda, granatirajući gradove dok je pokušavala zauzeti više zemlje u istočnom dijelu zemlje.

Jedna je osoba ubijena, a druga ranjena u napadu na Nikopol, grad u jugoistočnoj regiji Dnjepropetrovsk, izvijestio je guverner Serhii Lysak. U ruskom napadu oštećene su četiri stambene zgrade, strukovna škola i postrojenje za pročišćavanje vode.

U Kharkivu, drugom po veličini gradu u Ukrajini, jedna je osoba ozlijeđena nakon što su tri ruske rakete S-300 pogodile objekte infrastrukture tokom noći, rekao je regionalni guverner Oleh Syniehubov. Ruska vojska je rekla da je pogodila radionice za sklapanje oklopnih vozila u tvornici strojeva Malyshev u gradu.

Ukrajinska vojska priopćila je da je u subotu navečer oborila pet ruskih bespilotnih letjelica iznad djelomično okupiranih regija Zaporožja i Donjecka.

Unatoč novim ruskim napadima, ukrajinska vojska je rekla da ruske snage imaju problema s postavljanjem široke ofanzive dok se rat približava godišnjici 24. februara.

"Imaju velikih problema s velikom ofanzivom", rekao je Oleksiy Danilov, tajnik ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu, ukrajinskoj televiziji u subotu navečer.

"Oni su započeli svoju ofanzivu, samo ne kažu da jesu, a naše trupe to odbijaju vrlo snažno. Ofanziva koju su planirali već je postupno u toku. Ali (to) nije ofanziva na koju su računali", rekao je Danilov.

'Oštra stvarnost' za Wagnerovu grupu

Jevgenij Prigožin, vođa ruske paravojne organizacije Wagner Group, predvidio je u videointervjuu u petak da bi se ruski rat protiv Ukrajine mogao nastaviti na neodređeno vrijeme. Prigožin je rekao da bi Rusiji moglo trebati od 18 mjeseci do dvije godine da preuzme punu kontrolu nad regijom Donbas, istočnim industrijskim središtem Ukrajine.

Prigožin je rekao da bi se rat mogao produžiti na tri godine ako Moskva odluči pokušati zauzeti šire teritorije istočno od rijeke Dnjepar.

Britansko ministarstvo odbrane priopćilo je u subotu da podaci Ruske savezne kaznene službe ukazuju na pad stope regrutiranja zatvorenika od strane paravojne skupine od decembra. Rečeno je da su se vijesti o "surovoj stvarnosti" službe u Wagneru u Ukrajini vjerojatno "filtrirale do zatvorenika i smanjile broj volontera".

Britansko ministarstvo također je reklo da se Rusija sada suočava s "teškim izborom" hoće li nastaviti "iscrpljivati svoje snage, smanjiti ciljeve ili provesti daljnji oblik mobilizacije".

Glavni štab Oružanih snaga Ukrajine izvijestio je u subotu da Moskva jača svoje grupiranje trupa u blizini Lymana i Bakhmuta u istočnoj Donjeckoj oblasti, a ruske snage nastavljaju usredotočiti svoje ključne napore na ofanzivne operacije u smjerovima Kupiansk, Lyman, Bakhmut, Avdiivka i Novopavlovsk na istoku i sjeveroistoku Ukrajine.

Šefica istočnoevropskog ureda Glasa Amerike Myroslava Gongadze u Kijevu, Ukrajina, dopisnik Glasa Amerike za nacionalnu sigurnost Jeff Seldin iz Washingtona i Ani Chkhikvadze iz gruzijske službe Glasa Amerike doprinijeli su ovom izvještaju. Neke informacije stigle su od The Associated Pressa i Reutersa.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG