Linkovi

Vojska SAD sklopila višemilionske ugovore za artiljerijske granate za Ukrajinu


Pogledajte ostatke MLRS-a i topničkih granata, krstarećih i balističkih projektila koje su ruske trupe koristile za vojne napade u Harkovu
Pogledajte ostatke MLRS-a i topničkih granata, krstarećih i balističkih projektila koje su ruske trupe koristile za vojne napade u Harkovu

Američka vojska objavila je u utorak da je sklopila ugovore o narudžbi u iznosu od 522 miliona dolara s dvije firme o proizvodnji artiljerijske municije od 155 mm za Ukrajinu.

Narudžbe, o kojima je službeno odlučeno 30. januara, otišle su u Northrop Grumman Systems Corp.-u i Global Military Products Inc.-u i dolaze usred zabrinutosti da Ukrajina brzo iscrpljuje zalihe artiljerijskih granata koje su joj dali Sjedinjene Države i drugi saveznici.

Isporuke nove municije trebale bi početi u martu ove godine, navodi se u priopćenju vojske.

Ugovor je finansiran iz Pentagonove inicijative za sigurnosnu pomoć Ukrajini.

Ukrajina i Rusija ispalile su jedna na drugu ogromne količine artiljerijske municije od početka ruske invazije prije gotovo godinu dana.

U novembru je američki dužnosnik rekao da ruske snage dnevno ispaljuju oko 20.000 artiljerijskih projektila.

Ukrajina je dnevno ispaljivala između 4.000 i 7.000 granata, brže nego što saveznici na Zapadu mogu proizvesti kako bi zadržali korak.

Stope su od tada pale, kako je zima nastupala i kako se obje strane suočavaju s nestašicama pa štede municiju.

"Rat u Ukrajini troši ogromnu količinu municije i iscrpljuje savezničke zalihe", rekao je u ponedjeljak šef NATO-a, Jens Stoltenberg.

"Trenutačna stopa izdataka Ukrajine za municiju višestruko je veća od naše trenutne stope proizvodnje. To stavlja našu odbrambenu industriju pod pritisak", istakao je.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG