Linkovi

BANJA LUKA: U policiji saslušana majka Davida Dragičevića


Bosnia-Herzegovina - Suzana Radanovic, mother of murdered young man David Dragicevic, protest in Banjaluka, 31Dec2018
Bosnia-Herzegovina - Suzana Radanovic, mother of murdered young man David Dragicevic, protest in Banjaluka, 31Dec2018

U Policijskoj upravi Banjaluka jutros je saslušana Suzana Radanović, majka mladića Davida Dragičevića, pod optužbama da je počinila krivično djelo "neovlašteno prisluškivanje i snimanje".

"U policiji su bili korektni. Veoma su ažurni, a nadam se da će tu ažurnost pokazati i u slučaju ubistva mog djeteta", rekla je Radanović novinarima poslije saslušanja.

Njen advokat Milan Malešević rekao je da je Suzanu Radanović policiji prijavio direktor Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske Željko Karan juče, a da je njoj poziv za saslušanje upućen samo nekoliko sati kasnije.

Advokat je kazao da se Suzana ne osjeća krivom i da u onome za šta je terete nema elemenata krivičnog djela.

"Ostavljamo Tužilaštvu da donese odluku. Ako dođe do sudskog postupka, pripremićemo detaljnu odbranu", kazao je Malešević.

On je istakao da se ovdje "očigledno ne radi o počinjenju krivičnog djela, osim možda o lažnoj prijave krivičnog djela".

Karanova prijava uslijedila je nakon što je majka mladića na Fejsbuk stranici grupe "Pravda za Davida" postavila audio snimak na kome se čuje da patolog Željko Karan telefonom razgovara sa, po svemu sudeći, predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom, jer tu osobu oslovljava sa predsjedniče.

"Poslušajte razgovor Karana i Dodika. Pita Karan - da li može smatrati da je sad kraj... Evo ja ću ti odgovoriti - nije kraj", navela je ona u svojoj objavi.

Razgovor Karana sa Dodikom uslijedio je poslije dešavanja u Banjaluci 30. decembra i održanog skupa "Pravda za Davida", kada je jedna grupa sa Davorom Dragičevićem, Davidovim ocem, išla ispred zgrade u kojoj živi Karan.

Željko Karan radio je obdukciju tijela Davida Dragičevića, a u svom nalazu naveo je da je u tijelu mladića bila prisutna droga LSD, mada Banjaluka ne posjeduje laboratoriju koja može utvrditi prisustvo teških droga u krvi ili urinu.

Naknadnom toksikološkom analizom, urađenom u Beogradu, kao i u Austriji, utvrđeno je da je Karanov nalaz netačan i da u tijelu mladića nije bilo LSD, niti ostalih droga.

Karan je prisustvovao konferenciji za novinare Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) 26. marta, održanoj dva dana poslije pronalaska tijela mladića, što je bilo po prvi put da patalog prisustvuje konferenciji predstavnika MUP-a RS-a. Na toj konferenciji za novinare nije bio postupajući tužilac.

Davidova porodica smatra Karana jednim od funkcionera iz sistema vlasti RS-a koji su pokušali da zataškaju ubistvo njihovog sina i da ga kriminalizuju, označavajući ga narkomanom.

Od 25. decembra u policiju je privodeno oko 20 građana, članova grupe "Pravda za Davida", kao i narodnih poslanika, zbog narušavanja javnog reda i mira, ugrožavanja sigurnosti, čak i namjere da se izvrši "državni udar".

Niko još ne zna gde se nalazi Davor Dragičević, koji je posljednji put viđen kod džamije Ferhadija oko 23 časa 30. decembra. Policija je saopštila da traga za njim.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG