Linkovi

Sarajlije i Mostarci podržali Davora Dragičevića i 'Pravdu za Davida'


Bosnia and Herzegovina -- Protest "Justice for David" in Sarajevo, December 25, 2018.
Bosnia and Herzegovina -- Protest "Justice for David" in Sarajevo, December 25, 2018.

Oko 500 osoba okupilo se u Sarajevu ispred Zemaljskog muzeja BiH dajući podršku Davoru Dragičeviću i grupi "Pravda za Davida". David Dragičević (21) je nestao je u noći 18. marta 2018. godine, a njegovo tijelo pronađeno šest dana kasnije. Policija je navela da se David ubio, dok njegov otac tvrdi da su Davida "oteli, silovali i ubili nečasni pripadnici MUP-a Republike Srpske".​

Organizator protesta je bila neformalna grupa građana koja je putem društvenih mreža pozvala Sarajlije da se okupe ispred muzeja. Nakon 45-minutne blokade glavne saobraćajnice, demonstranti su se počeli polako razilaziti.

Prisutnima se obratio Muriz Memić, otac Dženana (21), mladića koji je u noći 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji u sarajevskom naselju Ilidža, pod nerazjašnjenim okolnostima, zadobio povrede opasne po život, a preminuo je 15. februara na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Istovremeno, na Španskom trgu u Mostaru mirno je protestovala grupa od oko 30 građana kako bi, kako je istakla, iskazala podršku Davoru Dragičeviću. Mirno okupljanje najavili su i za srijedu (26. decembar).

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG