Linkovi

Održana protestna "Šetnja Davidovim stazama" u Banja Luci


Bosnia and Herzegovina -- Protest "Justice for David" in Banja Luka, December 26, 2018.
Bosnia and Herzegovina -- Protest "Justice for David" in Banja Luka, December 26, 2018.

U Banjaluci se održava novi protest "Pravda za Davida", 21-godišnjeg Davida Dragičevića koji je nestao u noći 18. marta 2018. godine, a njegovo tijelo pronađeno šest dana kasnije.

Iako je policija blokirala pristup Trgu Krajina, demonstranti su krenuli u "Šetnju Davidovim stazama" kojom je ovaj mladić prošetao one noći kada je nestao.

Potom je Davor Dragičević legao na mjesto na kojem je pronađeno Davidovo tijelo, na obali ušća rijeke Crkvene u Vrbas. Sa tog mjesta je pozvao građane da se raziđu, najavivši za četvrtak novi protest.

Davor Dragičević leži na mjestu gdje je pronađen njegov sin
Davor Dragičević leži na mjestu gdje je pronađen njegov sin

Ranije u srijedu, Davor Dragičević je pušten iz Okružnog tužilaštva Banjaluka, nakon što je predat ovoj instituciji. U prvoj izjavi za novinare je rekao kako je noć ranije znao da će biti uhapšen, te da su se policajci prema njemu odnosili fer i korektno.

"Posvetićemo se Davidu, Dženanu i svojoj djeci, idemo do kraja. Mi smo već uspjeli. Psihički sam dobro, ne mogu mi ništa. Ja idem kod svog djeteta i nemam šta prijavljivati. Ko je ubio Davida, ko je ubio Dženana i ko ubija sve nas?", zapitao se.

Davor Dragičević je po izlasku iz pritvora najavio da nastavlja sa protestom
Davor Dragičević je po izlasku iz pritvora najavio da nastavlja sa protestom

Nakon puštanja Davora Dragičevića, na vanrednoj konferenciji za novinare se oglasio ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, Dragan Lukač.

On je kazao da su u proteklom periodu predstavnici "Pravde za Davida" pokušali ući u Palatu predsjednika RS-a, u Skupštinu RS-a, tvrdeći kako je to uradio i Davor Dragičević.

"To su stvari koje se ne mogu tolerisati, radi se o ljudima koji nisu maloljetni, zakoni se moraju poštovati", kazao je Lukač.

On je pozvao Davora Dragičevića da omogući tužilaštvu i policiji da rade svoj posao, ocjenjujući kako su ove institucije u proteklih nekoliko mjeseci bile izložene pritiscima i prijetnjama.

Na novinarsko pitanje da li je policija u utorak upotrijebila silu, Lukač je odgovorio: "Garantujem da policija nigdje nije upotrijebila prekomjernu silu.“

Lukač je ponovio kako i dalje ostaje zabrana javnog okupljanja u Banjaluci, te da neće biti dozvoljeno okupljanje bez odobrenja.

"Svi oni koji napadnu policiju biće sankcionisani", poručio je Lukač.

Nakon puštanja Davora Dragičevića, oglasili su se iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, tvrdeći kako je Dragičević saslušan zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo Ugrožavanje sigurnosti, počinjeno na štetu ministra MUP-a RS, Dragana Lukača.

U srijedu je iz pritvora pušten i dan ranije privedeni poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) u Skupštini RS-a, Draško Stanivuković.

On je bio priveden u policijsku stanicu u Banjaluci dva puta. Nakon što je prvi put pušten na slobodu, nedugo nakon toga je ponovo priveden zbog pozivanja građana na mirni protest na Trgu Krajine. Zbog povreda koje je zadobio prilikom privođenja završio je i u bolnici.

Nakon puštanja iz pritvora obratio se novinarima demantujući ministra Lukača kako u Banjaluci jučer nije bilo prekomjerne sile.

"Jel' on zna koliko su mene udarali? Da li zna da su me gazili i udarali po nogama? Kaže, ja oštetio auto. Gdje je dokaz da sam ga oštetio? Mene su zadržali 24 časa, rekli su po tom i tom članu, a niko mi nije pokazao koji je to član. Došao sam u situaciju da mene moji ljudi tuku, mene mladog momka i narodnog poslanika", poručio je Stanivuković.

Povodom događaja u Banjaluci oglasila se saopštenjem za javnost i Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, navodeći kako pomno prati dešavanja u Banjaluci.

"Porodica Dragičević, članovi opozicionih partija i novinari ne bi se trebali smatrati prijetnjom po javni red i mir. Prekid javnog okupljanja upotrebom sile ili zastrašivanjem i stvaranjem atmosfere straha predstavlja neprihvatljiv način reagovanja na vjerodostojne zahtjeve za ostvarenje pravde i vladavine prava. Sloboda okupljanja je osnovno ljudsko pravo", saopšteno je iz OSCE-a.

Istovremeno, iz MUP-a RS su odgovorili na zabrinutost Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini povodom hapšenja, naglašavajući da su pripadnici policije tokom aktivnosti u utorak postupali u skladu sa zakonima.

Predsjednica RS-a Željka Cvijanović je izjavila kako policija radi prema nalogu i u dogovoru sa Tužilaštvom, a na sugrađane je apelovao i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, koji je od njih zatražio da se uzdrže od bilo kakvog nasilja i incidenata.

Povodom događaja u Banjaluci, skup podrške je održan u Beogradu, na platou ispred Filozofskog fakulteta na poziv Inicijative "Ne da(vi)mo Beograd".

Na skupu je bilo nekoliko stotina građana koji su postavili svijeće u obliku srca u čijem centru je stajao plišani medvjed, a građani su raširili veliki transparent na kojem je pisalo "Pravda za Davida i Dženana".

Predstavnik Inicijative "Ne da(vi)mo Beograd" Dobrica Veselinović izjavio je da je skup organizovan kao podrška građanima sa prostora bivše Jugoslavije koja se, kako je rekao, pretvorila u "mnoštvo malih okupiranih i zarobljenih država".

Sociolog Ibrahim Prohić ocjenjuje da je sve ono što se dogodilo u utorak u Banjaluci, ali i dešavanja u proteklih nekoliko mjeseci, potvrda karaktera vlasti u Republici Srpskoj.

"Puzajuća diktatura konačno je prohodala, pokazala svoje puno lice, svoju osionost, bahatost i nasilje. Rodonačelnik ili kreator ukupnog stanja jasno je ko je, dakle, najmoćniji čovjek u Republici Srpskoj, i na političkoj sceni, najjača figura u Bosni i Hercegovini. Nažalost, istorija nekada proizvede negativne junake od kojih svi imaju štete. Moja je pretpostavka, već više od godinu dana, da je ta osoba prešla tačku sa koje nema povratka. Oni koji su se pred konstituiranje nakon oktobarskih izbora ponadali da bi ta osoba mogla napraviti nekakav politički zaokret, nisu imali pravo. Mislim da on ima jake mentore, da je suviše umrežen, tako da, mislim, ne može nazad. Ovo će ići sve dotle, dok se ne slomije. Kad će biti lom, ko će ga slomiti, to, naravno, ne možemo sada pretpostaviti", kaže Prohić.

Direktorica Helsinškog parlamenta građana Banjaluka Dragana Dardić za RSE ocjenjuje da "policija nije radila svoj posao".

"Tužilaštvo je prije nekoliko mjeseci naložilo istragu protiv NN lica zbog sumnje da su izvršili ubistvo Davida Dragičevića. Od marta, kada je pronađeno tijelo Davida, do danas, nije otkriveno ko je ubio Davida, znači da policija nije uradila ili nije radila svoj posao. Ali zato su juče (utorak) ekspresno izveli akciju čišćenja Trga i to uz prekomjernu i nepotrebnu demonstraciju i upotrebu sile. Juče je na Trgu Krajine i oko njega bilo više policajaca i specijalaca nego građana. Uopšte nije jasno na osnovu čega su privodili i odvodili neke ljude koji su se zatekli na Trgu, što je u potpunoj suprotnosti sa svim domaćim i međunarodnim dokumentima kojima se garantuju pravo na slobodu izražavanja, pravo na slobodu mišljenja i pravo na slobodu okupljanja", rekla je Dardić.

Anketni odbor Skupštine RS-a sačinio je u junu ove godine izvještaj na više od 300 strana "o činjenicama slučaja stradanja banjalučkog mladića Davida Dragičevića", u kojem se navodi da postoji osnov sumnje da je David Dragičević ubijen, te da se očekuje da se po tom pitanju što hitnije odredi Tužilaštvo RS-a.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG