Linkovi

U BiH stiglo 500.000 doza Sinopharm vakcina za Federaciju BiH


Bosnia and Herzegovina-A plane with 500,000 doses of Sinopharm vaccine from China landed at Sarajevo Airport, Sarajevo on August 6, 2021.
Bosnia and Herzegovina-A plane with 500,000 doses of Sinopharm vaccine from China landed at Sarajevo Airport, Sarajevo on August 6, 2021.

Pola miliona doza vakcina protiv korona virusa kineskog proizvođača Sinopharm stiglo je u petak 6. avgusta u Bosnu i Hercegovinu (BiH). Radi se o vakcinama koje je kupila Federacija BiH (FBiH) direktnom nabavkom od kineskog proizvođača.

To je do sada najveća pojedinačna isporuka vakcina protiv korona virusa za BiH, a pošiljka je plaćena 12,5 miliona KM (6,25 miliona evra).

Ovu pošiljku su na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu dočekali vršilac dužnosti direktora Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Siniša Skočibušić i zamjenik ambasadora NR Kine u BiH Miao Dake.

˝Kina je do sada za BiH donirala više od 20 kontigenata potpore za borbu protiv korona virusa među kojima su zaštitna oprema, higijenski materijal i vakcine˝, rekao je zamjenik ambasadora NR Kine u BiH Miao Dake.

Siniša Skočibušić vršilac dužnosti direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH rekao je da je ukupno sa ovom pošiljkom u FBiH do sada stiglo oko milion vakcina.

˝Kroz COVAX mehanizam, program EU4Health i ovom nabavom FBiH je platila do sada 688.000 doza cjepiva, te uz 469.000 doniranog cjepiva nema više razloga da se aktivnije ne nastavi cjepljenje˝, rekao je Skočibušić.

Do 25.jula u Federaciji BiH su vakcinisana 326.233 građanina, od čega je prvom dozom vakcinisano 203.547, a obe doze je primilo 122.688 građana.

Vlada Federacije BiH nedavno je prihvatila i donaciju Republike Austrije od 483.947 doze AstraZeneca vakcina.

U BiH je do ove pošiljke ukupno stiglo oko 1.6 miliona doza vakcina protiv korona virusa, a nadležni su najavili da će do kraja avgusta na raspolaganju biti oko 2 miliona doza.

Prema podacima Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, u ovaj bh entitet do sada je isporučeno oko 943.000 doza vakcina pet vrsta proizvođača, od čega je dvije trećine nabavljeno sredstvima ovog entiteta, a ostatak putem donacija, COVAX mehanizma i programa EU4Health.

Vakcine su BiH u većem obimu počele pristizati tek početkom juna.

Bosna i Hercegovina ima visoku stopu smrtnosti od posljedica korona virusa. U zemlji sa 3,5 miliona stanovnika, od početka pandemije u martu 2020. godine, do danas zaraženo je više od 200.000 osoba, a od posljedica zaraze preminulo oko 9.600 pacijenata.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG