Linkovi

Upozorenje doktora: U avgustu moguć četvrti talas COVID-19 u BiH


Bosnia and Herzegovina -- Authorities of Sarajevo Canton eased COVID measures, people enjoying drinking coffee in restaurant and cafes (coronavirus, COVID-19, pandemic), in Sarajevo, April 12, 2021.
Bosnia and Herzegovina -- Authorities of Sarajevo Canton eased COVID measures, people enjoying drinking coffee in restaurant and cafes (coronavirus, COVID-19, pandemic), in Sarajevo, April 12, 2021.

Epidemiologinja u Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo Anisa Bajramović, izjavila je da, ukoliko dođe do četvrtog talasa korona virusa u BiH, on bi se mogao dogoditi već sredinom avgusta.

Istakla je da je ‘vuhanski’ soj virusa bio takav da je jedna osoba zaražavala dvije, ‘britanski’ soj tri osobe, a da kod novog, indijskog, ‘delta’ soja, jedna osoba zaražava pet drugih osoba.

“Ako krene zaražavanje, dakle za mjesec i po da ćemo imati novi talas. Mi imamo još mjesec i po da se vakcinišemo, stiže nam veliki broj vakcina”, istakla je Bajramović, na konferenciji za medije o epidemiološkoj situaciji u KS.

U posljednja 24 sata jedna osoba je preminula od posljedica COVID-19 u Bosni i Hercegovini, a korona virus je potvrđen kod još sedam osoba.

Smrtni ishod prijavljen je u Tuzlanskom kantonu, jednom od deset kantona u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH).

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, u posljednja 24 časa zaraza virusom korona otkrivena je kod još sedam osoba, među nešto manje od hiljadu testiranih uzoraka.

“Novi slučajevi registrovani su u Unsko-sanskom, Hercegovačko-neretvanskom i Kantonu Sarajevo. Do sada je testirano ukupno 722.269 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 134.014 osoba. Ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 5.528”, saopšteno je u ponedjeljak, 5. jula iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

U drugom bosanskohercegovačkom entitetu, Rеpublici Srpskој, u pоsljеdnja 24 sata, tеstirаna su 52 lаbоrаtоriјskа uzоrka, а virus kоrоnа niјe pоtvrđеn ni kоd јеdnе оsоbе.

U Institutu za javno zdravstvo RS ističu da nema prijavljenih ni novih smrtnih slučajeva.

“Dо sаdа je u RS-u pоtvrđеno 64.358 slučајеva virusа kоrоnа, а prеminulо је ukupnо 3.785 оsоbа kоd kојih је pоtvrđеn tеst nа virus kоrоnа. U RS-u, оd nоvоg virusа kоrоnа, dо sаdа su sе оpоrаvile 51.562 оsоbе, а tеstirаnо је ukupnо 285.639 оsоbа”, saopšteno je u ponedjeljak, 5. jula, iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Dodaje se da se na liječenju u bolnicama u Republici Srpskoj trenutno nalazi 46 osoba, te da je na respiratorima 9 pacijenata.

U Brčko distriktu BiH, prema podacima Vlade Distrikta, nisu zabilježeni novi slučajevi zaraze korona virusom, niti ima prijavljenih smrtnih ishoda u posljednja 24 čara.

U objavi na zvaničnoj stranici Vlade od 5. jula, navodi se da je, od početka pandemije, u Distriktu registrovano ukupno 6.699 osoba pozitivnih na korona virus. Ukupno je u Brčko distriktu preminulo 338 osoba.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG