Linkovi

Federacija BiH potpisala ugovor sa Kinom za nabavku 500 hiljada vakcina


Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH), jedan od dva bh entiteta, potpisala je ugovor sa Kinom o direktnoj nabavci 500 hiljada vakcina kineskog proizvođača Sinopharm

Ovo je potvrdio Fadil Novalić premijer Vlade Federacije BiH u četvrtak 10. juna koji je istakao da zbog klauzule o tajnosti ugovora nije u mogućnosti izlaziti u javnost sa više informacija.

"Vlada Narodne Republike Kine odobrila je svih pola miliona doza vakcina. Svugdje u svijetu države nabavljaju vakcine, a Vlada FBiH je poduzimala, poduzima i poduzimat će sve aktivnostii da za građane nabavi vakcine", izjavio je Novalić

Novalić je naglasio i da rade na nabavci Pfizer vakcine u saradnji sa državnim institucijama. Za ovu nabavku zaduženo je Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Siniša Skočibušić, vršilac dužnosti direktora Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH rekao je da je planirana nabavka 1.2 miliona Pfizer vakcina.

"Od toga bi išao jedan milion za Federaciju BiH, a 200 hiljada za Republiku Srpsku", istakao je Skočibušić naglasivši da je u toku prikupljanje dokumentacije za pravljenje ovog ugovora.

Kada je u pitanju nabavka Ruskih vakcina Sputnjik V, koje sa nabavljaju u saradnji sa Kantonom Sarajevo, jednog od deset kantona u FBiH, Skočibušić ističe kako je struka tražila dodatna pojašnjenja o ovoj nabavci, s obziom da je najavljena razlika od tri mjeseca u dostavljanju prve i druge doze vakcine.

"Od Vlade Kantona Sarajevo smo obavješteni da će prva isporuka koja je njima najavljena biti 20-30 hiljada doza komponente A, od 500 hiljada koliko je naručeno za Kanton i ostatak Federacije BiH. Doza komponente B koja se inače daje nakon tri sedmice će biti isporučena do 90 dana", pojasnio je Skočibušić

On napominje kako su od ruskog proizvođača instituta Gamaleja dobili uvjeravanja da se može tako prolongirano vakcinisati.

"Međutim, mi nismo u ovom trenutku našli objavljenih radova koji bi potvrdili ove tvrdnje. Mi smo zato upozorili Vladu Federacije da nismo sigurni kakav bi bio učinak takvog vakcinisanja", rekao je Skočibušić

Kanton Sarajevo i Vlada FBiH dogovorili su nabavku 500 hiljada vakcina Sputnjik V koja još nema odobrenje Evropske agencije za lijekove (EMA) ni Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Predviđeno je da 200 hiljada ide za Kanton, a 300 hiljada za ostale dijelove Federacije BiH.

Do sada je putem COVAX mehanizma i programa EU For Health te putem donacija u Federaciju BiH stiglo 269.207 vakcina. Od toga je prvom dozom vakcinisano 134.299 osoba, a drugom dozom 30.481 lice.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH ukupno u BiH za dva njena entiteta Republiku Srpsku i Federaciju BiH, te Brčko Distikt nabavljeno je 530.510 doza vakcina putem COVAX i EU4HEALTH mehanizma te donacija i direktne nabavke.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG