Linkovi

Trump želi da vrati zabranu putovanja nekim zemljama sa muslimanskom većinom


Trump - Biden (Foto:AP)
Trump - Biden (Foto:AP)

Vjerovatni republikanski kandidat za predsjednika Donald Trump rekao je da će, ako bude izabran, obnoviti zabranu putovanja za neke većinski muslimanske zemlje, prvog dana njegove nove administracije.

Zabrana putovanja je bila kontroverzni dio Trumpovog prvog predsjedničkog mandata i tu mjeru je poništio predsjednik Joe Biden.

Kada se Trump kandidovao za predsjednika 2016, obećao je da će promijeniti američku imigracionu politiku kako bi spriječio dolazak terorista iz islamskih zemalja.

„Držaćemo radikalne islamske teroriste dalje od naše zemlje, 100 posto. Nemamo izbora. Nemamo izbora”, rekao je on.

Kada je preuzeo položaj, Trump je zabranio putovanje u Sjedinjene Države iz sedam većinski muslimanskih zemalja, što je izazvalo proteste i pokretanje pravnih sporova, uključujući Američku uniju za građanske slobode.

„Ako postoje stvarne prijetnje, te prijetnje treba istražiti pojedinačno. Ali ne smijemo pretpostavljati da je bilo koja grupa ili religija opasnija od druge grupe”, ocijenio je Lee Gelernt iz Američke unije za građanske slobode.

Zabrana putovanja je bila predmet rasprava sve do američkog Vrhovnog suda, gdje je zabranu podržala konzervativna većina, što je bio potez koji je Trump slavio na društvenim medijima i u Bijeloj kući.

„Moramo biti čvrsti, i moramo biti sigurni, i moramo biti bezbjedni”, naglasio je tada Trump.

Biden je 2020. godine vodio kampanju protiv Trumpove zabrane putovanja.

„Znate, ne morate da prihvatite predsjednika koji proglašava mržnju i isključivanje muslimana i izmišlja zabrane putovanja muslimana”, naglasio je Biden.

On je ukinuo tu zabranu kada je postao predsjednik. Četiri godine kasnije, Trump je rekao pristalicama u Wisconsinu da su ga događaji na Bliskom istoku ubijedili da je vrijeme za novu zabranu putovanja.

„Ne treba nam džihad u Sjedinjenim Američkim Državama. Ne treba nam da naši, nekada veliki gradovi, postanu utočište terorista. I prvog dana Trumpovog predsjedništva, vraćam zabranu putovanja, suspendujem prijem izbjeglica i držim teroriste podalje od naše zemlje kao što sam i prije”, rekao je Trump.

U ovoj kampanji, Biden je naglasio doprinose imigranata Sjedinjenim Državama i u obraćanju grupi donatora kampanje rekao da su druge zemlje patile zato što su ksenofobične.

Imigranti su ono što nas čini jakim, rekao je Biden, uz riječi: „Imamo priliv radnika koji žele da budu ovdje i samo doprinose.”

Anketa javnog mnijenja Harvard CAPS-Harris iz aprila, pokazuje imigraciju zajedno sa inflacijom kao glavne probleme za američke glasače.

XS
SM
MD
LG