Linkovi

Biden podržava trošenje na infrastrukturu, Trump kaže da je to rasipništvo


Američki predsjednički kandidati Donald Trump i Joe Biden (Foto: AP)
Američki predsjednički kandidati Donald Trump i Joe Biden (Foto: AP)

Predsjednik SAD Joe Biden je prošle sedmice vodio kampanju kroz podršku tehnološkim investicijama u saveznoj državi Wisconsin, gdje Microsoft troši 3,3 milijarde dolara na novi centar za podatke, za kojeg Biden kaže da je još jedan primjer optimizma u privatnom sektoru.

„Do sada smo napravili 866 milijardi dolara investicija u privatni sektor širom zemlje – to su historijski iznosi u kratkom vremenskom periodu i bukvalno je riječ o otvaranju stotina hiljada poslova, izgradnji novih fabrika čipova, električnih vozila i fabrika za baterije, ali i o još toliko toga, sve ovdje, u Americi”, rekao je Biden.

Lokacija novog Microsoftovog centra je na istom mjestu na kojem je Donald Trump prije šest godina objavio investiciju od deset milijardi dolara, proizvođača elektronike Foxconn. Taj kompleks je trebao da stvori 13.000 novih radnih mjesta u Wisconsin, ali nikada nije izgrađen.

Biden to naziva još jednim neispunjenim obećanjem Trumpa „Zapravo, on je ovdje došao sa vašim senatorom Ronom Johnsonom, bukvalno držeći zlatnu lopatu, obećavajući a će izgraditi osmo svjetsko čudi. Da li se šalite? Pogledajte šta se dogodilo. Iskopali su rupu zlatnim lopatama i onda su upalli u nju.”

Trump kaže da Biden loše upravlja američkom ekonomijom i često spominje visoku inflaciju: „Ekonomija loše stoji. Vidimo inflaciju koja je veoma visoka. Oni neće moći smanjiti kamatne stope. To je prilično političko pitanje, ali ako to urade, biće veoma loše,”

Trump vodi kampanju protiv Bidenove potrošnje na infrastrukturu, uključujući čistu energiju i tehnologiju: „Nakon što preuzmem funkciju, nametnut ću trenutnu zabranu na svu novu potrošnju, na grantove i poklone pod ogromnim socijalističkim Bajdenovim zakonima, poput Zakona o redukciji inflacije. Uštedjećemo sav taj novac.”

Biden kaže da trošenje na infrastrukturu pomaže američkoj ekonomiji: „Dodatno, ceste, autoputevi i još toliko toga, će da budu napravljeni sa američkim proizvodima, gradiće ih američki radnici i to će biti dobro plaćeni američki poslovi.”

Trump navodi da njegov plan za radna mjesta uključuje ukidanje limita na bušenje nafte i zaštitu američkih radnika od radnika ilegalnih imigranata: „Koji je moj plan za poslove? Da, moj plan za poslove je da se buši nafta, da energija pojeftini, da se granica zatvori, da se riješimo svih kriminalaca kojima se dozvoljava ulazak u našu zemlju.”

Aprilsko ispitivanje javnog mnijenja Harvarda i istraživačke agencije Harris pokazuje da je inflacija najvažnije pitanje za američke birače, od kojih samo jedna trećina smatra da je ekonomija na pravom putu.

XS
SM
MD
LG