Linkovi

Pao dogovor: Biden i Trump održat će dvije debate


Joe Biden i Donald Trump (Foto: AFP/Brendan Smialowski and Angela Weiss)
Joe Biden i Donald Trump (Foto: AFP/Brendan Smialowski and Angela Weiss)

Predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden i bivši šef države Donald Trump u srijedu su se složili da održe dvije debate u kampanji u junu i septembru.

Domaćin prve, 27. juna, biće televizija CNN, a debata će se održati u Atlanti, u saveznoj državi Georgija. Druga debata zakazana je za 10. septembar na televiziji ABC, ali još nije utvrđeno gdje će se održati.

Brzi dogovor o rasporedu sučeljavanja uslijedio je poslije najave demokrate Bidena da neće učestvovati u jesenjim predsjedničkim debatama koje je sponzorisala nestranačka komisija koja ih je organizovala više od tri decenije.

Umjesto toga, iz Bidenove kampanje su predložili da mediji direktno organizuju debate sa potencijalnim demokratskim i republikanskim kandidatima, pri čemu će prva biti održana krajem juna, a druga u septembru.

Trump je, u postu na svojoj društvenoj mreži "Truth Social", napisao da je "spreman i voljan da raspravlja" o Bidenu u predloženo vrijeme. Nekoliko sati kasnije, Biden je rekao da je prihvatio poziv CNN na debatu 27. juna, dodajući: "Ti si na potezu, Donalde. Kao što si rekao: bilo gde, bilo kada."

Trump je za Fox News Digital rekao da je prihvatio poziv: "Dolazim."

Ipak, činilo se da dvije strane imaju značajne razlike u ključnim pitanjima o tome kako organizovati debate, uključujući dogovor o medijskim partnerima, moderatorima, lokaciji i pravilima - nekima od pitanja koja su dovela do formiranja Komisije za predsjedničke debate 1987.

Bidenov predlog bi isključio kandidate treće strane.

Bidenov potez pokazuje da je spreman da preuzme određene rizike kako bi povećao svoje rezultate u istraživanjima javnog mnijenja u trci u kojoj zaostaje za Trumpom u ključnim državama, pošto su glasači i dalje zabrinuti zbog njegovih godina i upravljanja ekonomijom.

"Donald Trump je izgubio dvije debate od mene 2020. Od tada se nije pojavio na debati", rekao je Biden u video poruci objavljenoj na X-u. "Sada se ponaša kao da želi ponovo da raspravlja o meni. Uljepšaj mi dan, druže, čak ću to učiniti dvaput."

Trump je odgovorio Bidenu nazivajući ga "najgorim protivnikom u TV duelu" sa kojim se ikada suočio.

"Spreman sam i voljan da raspravljam sa pokvarenim Joem u dva predložena termina u junu i septembru", objavio je on.

"Snažno bih preporučio više od dvije debate i, zbog uzbuđenja, da se održe na nekom izuzetno velikom mjestu, iako se Biden navodno plaši velikog broja ljudi - to je samo zato što ih ne razumije."

Trump je prethodno odbio da raspravlja o svojim rivalima u republikanskoj trci za predsjedničku nominaciju.

U snimku, Biden je također aludirao na Trumpove probleme sa zakonom, referencom na pauze svake srijedu u Trumpovom suđenju za tajni novac.

"Pa hajde da izaberemo datume, Donalde. Čuo sam da si srijedom slobodan", rekao je Biden.

Biden je rekao da bi žeio da raspravlja sa Trumpom o ukidanju presude Roe protiv Wadea koja je garantovala nacionalno pravo na abortus, prijetnji koju bivši predsjednik predstavlja za demokratiju i Trumpovim ekonomskim planovima.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG