Linkovi

Trumpova kampanja odustala od velikog dijela tužbe u Pennsylvaniji


Transparent Trumpovih pristalica "Prebrojite ponovo glasove u Philadelphiji"

Kampanja predsjednika Donalda Trumpa odustala je od velikog dijela tužbe pred sudom u Pennsylvaniji kojom se traži da se ne sertifikuju rezultati predsjedničkih izbora, i svela je na okrug sa malim brojem glasova.

Trumpova kampanja je odbacila tvrdnju da su izborne komisije nezakonito blokirale posmatrače da ne mogu da gledaju brojanje glasova pristiglih poštom u Philadelphiji i Pittsburghu.

Fokus nove tužbe sada je na tvrdnji da su okruzi naklonjeni demokratama dozvolili glasačima da ispravljaju nepravilnosti uočene kod glasova pristiglih poštom i da su time prekršili zakon. Zvaničnici kažu da je tu riječ o malom broju glasova koji neće promijeniti ishod u Pennsylvaniji, gdje je Biden dobio sa više od 60 hiljada glasova.

Pennsylvania je tražila od sudije da odbaci Trumpovu tužbu uz tvrdnju da je posmatračima bilo dozvoljeno da gledaju brojanje glasova.

Ipak, Trampova kampanja nastavlja da traži da državna sekretarica ne sertifikuje rezultat.

Biden je dobio izbore kada je proglašen pobednikom u Pennsylvaniji, i tada je osvojio više od potrebnih 270 elektora.

Trump je u nedjelju prvi put priznao da je Biden pobijedio, ali onda je dodao da neće priznati poraz i najavio nove tužbe.

Pravnici, međutim, kažu da Trump nema mnogo šanse da, uz pomoć sudskih sporova, promijeni rezultat, a iz Bidenove kampanje poručuju da su tužbe više "pozorište".

Pennsylvania bi trebalo da sertifikuje svoje rezultate 23. novembra.

XS
SM
MD
LG