Linkovi

Grupe za cyber sigurnost: Nije bilo brisanja izbornih sistema ili glasova


A election worker moves a tray of ballots as vote counting in the general election continues at State Farm Arena in Atlanta, Nov. 5, 2020.
A election worker moves a tray of ballots as vote counting in the general election continues at State Farm Arena in Atlanta, Nov. 5, 2020.

Dužnosnici za izbornu sigurnost nemaju dokaza da su glasački sistemi izbrisani ili izgubljeni na ovogodišnjim američkim izborima, izjavile su dvije sigurnosne skupine u izjavi koju je u četvrtak objavila vodeća američka agencija za kibernetsku sigurnost.

"Nema dokaza da je bilo koji sistem glasanja izbrisao ili izgubio glasove, promijenio glasove ili je na bilo koji način ugrožen", rekle su skupine o izborima 3. novembra na kojima je pobijedio Joe Biden, demokrat.

Republikanski predsjednik Donald Trump u više je navrata iznosio neutemeljene tvrdnje o izbornoj prijevari i još uvijek nije priznao poraz.

Grupe, Izvršni odbor Koordinacijskog vijeća vlade za izbornu infrastrukturu (GCC) i Koordinacijsko vijeće za izbornu infrastrukturu (SCC), rekle su da su izbori najsigurniji u povijesti SAD-a.

"Iako znamo da postoji mnogo neutemeljenih tvrdnji i prilika za pogrešne informacije o procesu naših izbora, možemo vas uvjeriti da imamo najveće povjerenje u sigurnost i integritet naših izbora, a trebali biste i vi", navele su skupine u priopćenju koje su objavile Agencija za internetsku sigurnost i sigurnost infrastrukture Odjela za nacionalnu sigurnost (CISA).

CISA, koju vodi najviši američki dužnosnik za kibernetsku sigurnost Christopher Krebs, vodi web stranicu koja razotkriva pogrešne informacije o izborima.

Sigurnosne skupine rekle su da sve države s tijesnim rezultatima u utrci imaju papirnate zapise o svakom glasanju, koji se mogu pobrojati ako je potrebno.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG