Linkovi

Trump stigao u Miami, u utorak se pojavljuje pred sudom


Trump stiže na Miami.
Trump stiže na Miami.

Bivši predsjednik Amerike Donald Trump stigao je u Miami. Trump bi trebalo da se pojavi u federalnom sudu u Miamiju u utorak u 3 sata po lokalnom vremenu, na početku procesa.

On je rekao da je nevin i da će nastaviti svoju kampanju za predsjedničke izbore 2024.

Trump, koji u srijedu puni 77 godina, otišao je sa golf kluba u Bedminsteru u New Jrseyju u vozilu sa pratnjom do aerodroma u Newark, gdje ga je čekao privatni džet kojim je otputovao u Miami.

Njegove pristalice okupile su se ispred golf kluba u Miamiju čiji je vlasnik Tramp, budući da će on tu provesti noć.

Pristalice bivšeg predsjednika Donalda Trumpa okupljaju se u njegovom odmaralištu Trump National Doral, ponedjeljak, 12. juna 2023. u Doralu, Florida.
Pristalice bivšeg predsjednika Donalda Trumpa okupljaju se u njegovom odmaralištu Trump National Doral, ponedjeljak, 12. juna 2023. u Doralu, Florida.

"Nadam se da cijela zemlja gleda šta radikalna ljevica radi Americi", napisao je Trump na svojoj mreži Truth Social, prije nego što je avionom na kome piše velikim slovima njegovo prezime, odletio za Floridu.

Istraživanje Reutersa i Ipsosa koje je objavljeno u ponedjeljak, pokazuje da 81 odsto republikanaca veruje da su optužbe politički motivisane. Anketa takođe pokazuje da Trump i dalje ubjedljivo vodi u stranačkoj trci za nominaciju za predsjedničkog kandidata.

Oni koji se predstavljaju kao republikanci, njih 43 odsto navodi da im je Trump omiljeni kandidat, dok ih je 22% izabralo guvernera Floride Rona DeSantisa, najvećeg rivala bivšem predsjedniku. Početkom maja, Trump je vodio 49% prema 19%, ali to je bilo prije nego što je DeSantis zvanično ušao u kampanju.

Barr: Ideja da se Trump predstavi kao žrtva lova na vještice je smiješna

William Barr, sekretar za pravosuđe u admninistraciji Donalda Trumpa, ocijenio je da je optužnica kojom se Trump tereti da je nezakonito držao strogo povjerljiva dokumenta o nacionalnoj bezbjednosti, nakon što je napustio funkciju, „veoma, veoma inkriminirajuća”.

William Barr je bio sekretar za pravosuđe u Trumpovoj administraciji.
William Barr je bio sekretar za pravosuđe u Trumpovoj administraciji.

Drugi republikanci su, međutim, stali u Trumpovu odbranu, rekavši da je optužnica neopravdan politički napad koji treba da ga spriječi da ponovo osvoji mandat predsjedničkim izborima 2024.

„Ako je čak i polovina istinita, onda je potpuno uništen. Mislim, to je veoma detaljna optužnica” rekao je Barr za televiziju Fox News. „Ideja da se Trump predstavi kao žrtva lova na vještice je smiješna.”

Barr je dodao da se ne smije zaboraviti da je sve počeo kada je Trump ponio više od 300 poverljivih dokumenata u svoju vilu na Floridi po isteknu mandata - umesto da ih preda Nacionalnom arhivu, kako to nalaže zakon.

„Bio je u krivu kada je mislio da ima pravo da uzme te dokumete. Oni su među najosjetljivijim tajnama koje zemlja ima i moraju biti pod nadzorom arhiva. Nije imao pravo da ih zadrži u svojoj vili, i to tako da se svakome kome je stalo do nacionalne bezbjednosti, prevrće želudac”, kazao je Barr.

Trump, koji tvrdi da je nevin, u različitim vremenskim periodima držao je neke od dokumenata u kupatilu, spavaćoj sobi i na podijumu za ples, pokazuje optužnica.

Federalna velika porota u Miamiju prošle nedjelje je podigla optužnicu od 37 tačaka protiv Trumpa, optužujući ga za „namjerno zadržavanje” 31 dokumenta o nacionalnoj odbrani, zajedno sa još šest optužbi, uključujući ometanje pravde i skrivanje dokumenata da ih njegovi advokati ne bi vidjeli, te da bi davali lažne izjave u istrazi.

Tramp će se pojaviti pred sudom u Miamiju u u utorak.

Nasuprot Barru, drugi republikanci su kritikovali specijalnog tužioca Jacka Smitha zbog pokretanja slučaja protiv bivšeg predsjednika koji je i sada favorit za predsedničku nominaciju Republikanske stranke.

Jedan od vernih Trumpovih branilaca, senator Lindsay Graham, rekao je za televiziju ABC da „Trump nije špijun”, uprkos tome što su neke optužbe podignute na osnovu Zakona o špijunaži.

On je dodao da „ono što je Trump uradio nije gore od toga što je uradila Hillary Vlinton 2016. godine, u vezi sa povjerljvim dokumentima u njenom privatnom mailu”.

„Vrlo je slično onome što je on uradio”, rekao je Graham. „Nije joj se ništa dogodilo.”

Republikanski član Predstavničkog doma Jim Jordan, Trumpov pristalica, rekao je za CNN da je optužnica protiv Trumpa „potpuna uvreda za vladavinu prava” i ponovio Trumpovu tvrdnju da je skinuo oznaku povjerljivosti sa dokumenata prije nego što je napustio funkciju.

U optužnici se, međutim, navodi da je Trump, nakon što je napustio funkciju, pokazao drugim ljudima nekoliko dokumenata, priznajući da su i dalje povjerljivi i da nema ovlaštenja da im tu oznaku skine.

Demokratski senator Chris Coons rekao je da „predsjednik Trump nema nikoga da krivi osim sebe samog” što je optužen u slučaju zadržavanja povjerljivih dokumenata, napominjući da su i Biden i Trumpov potpredjsednik Mike Pence, brzo predali povjerljiva dokumenta nakon napuštanja potpredsjedničke funkcije.

Trump je u subotu krenuo u kampanju mitinzima u Georgiji i Sjevernoj Karolini, kritikujući specijalnog tužioca Smitha i Sekretarijat za pravosuđe koji vode slučaj protiv njega.

„Ovo je posljednja bitka”, rekao je Trump u gradu Columbusu u Georgiji. „Ili komunisti pobejđuju i uništavaju Ameriku, ili mi uništavamo komuniste”, rekao je bivši predsjednik.

Trump je kritikovao „globaliste, ratne huškače u vladi i bolesnu političku klasu koja mrzi Ameriku”. Također je Sekretarijat za pravosuđe opisao kao „bolesno gnijezdo ljudi koje treba hitno očistiti”, a tužioca Smitha nazvao „poremećenim„ i „otvorenim hejterom Trumpa”.

U intervjuu za Politico, Trump je obećao da će nastaviti sa predsjedničkom kandidaturom - čak i ako bude osuđen.

„Nikada neću odustati”, kazao je Trump i dodao da misli da će biti oslobođen, iako priznaje da su optužbe ozbiljne. „Niko ne želi da bude optužen.”

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG