Linkovi

Bidenova šutnja o optužbama protiv Trumpa za rukovođenje povjerljivim dokumentima


Joe Biden
Joe Biden

Ne očekujte da će američki predsjednik Joe Biden komentirati optužnicu od 37 tačaka protiv Donalda Trumpa koja optužuje bivšeg predsjednika da rizikuje neke od najosjetljivijih sigurnosnih tajni zemlje nakon što je napustio Bijelu kuću 2021.

Zvaničnici administracije planiraju šutjeti o Trampovoj optužnici, što je odraz Bidenovog stava da se nijedan predsjednik ne smije miješati u Ministarstvo pravde, rekli su izvori iz administracije. S obzirom na to da je Trump glavni Bidenov rival u predsjedničkoj utrci 2024, kampanja bi trebala biti oprezna u svakom spominjanju optužbi, kažu neki politički stručnjaci.

Mnogi republikanci koji se bore protiv Trumpa 2024. godine kritikovali su Ministarstvo pravde, a ne Trumpa, zbog dokumenata i optužili Bidena da je „oružao” odjel, iako je Trumpovu optužnicu podigla velika porota.

Do sada, Bidenova kampanja nije spominjala optužnicu.

„Dozvolite mi samo da kažem da je šutnja najbolji odgovor“, rekao je Robert Reich, bivši sekretar rada u vrijeme predsjednika Billa Clintona i profesor na Kalifornijskom univerzitetu Berkeley.

Najbolja strategija Bidenove kampanje je jednostavno ohrabriti ljude da pročitaju optužnicu, rekao je Jeremi Suri, historičar i predsjednički naučnik sa Univerziteta Texas u Austinu.

Kampanja bi također trebala podsjetiti javnost da je optužnica došla od ljudi sa Floride u velikoj poroti, a ne od Bidenove administracije, rekao je Suri.

„Trebalo bi da učine sve što mogu da izgledaju kao da ovo ne politizuju dok to politizuju“, rekao je.

Biden je odbio da odgovori na pitanja o optužnici u Washingtonu u subotu kada je napuštao katoličku crkvu, uputivši se pravo u svoju limuzinu koja ga je čekala i preskočivši uobičajeno mahanje novinarima koji su čekali. U petak je rekao da nije razgovarao s američkim državnim tužiocem Merrickom Garlandom i da ne planira to učiniti.

Čak i govoreći nezvanično, mnogi Bidenovi zvaničnici pažljivo su izbjegavali da daju svoje mišljenje o 37 tačaka optužnice s kojima se Trump suočava zbog svog rukovanja povjerljivim dokumentima. A demokrati u Kongresu bliski Bidenu su naglasili vladavinu prava, a nisu iskoristili priliku da napadnu Trumpa.

"Tužan je dan za bivšeg predsjednika Sjedinjenih Država da bude federalno optužen, ali osnova vladavine prava u našoj demokratiji je da nijedan čovjek nije nadvladao vladavinu zakona", rekao je senator Chris Coons.

Biden je često kritizirao Trumpovu politiku i ekstremizam njegovih sljedbenika, a da nije imenovao samog Trumpa, strategiju za koju su politički stručnjaci rekli ranije da apeluje na Amerikance iscrpljene haosom prethodne administracije.

Biden, demokrata, osvojio je predsjedništvo 2020. direktnim napadom na Trumpa, obećavajući da će vratiti ono što je nazvao "dušom Amerike" nakon burne četiri godine vladavine njegovog prethodnika.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG