Linkovi

Trump: Soleimani ubijen da bi se spriječio rat


Donald Trump (Foto: REUTERS/Tom Brenner)
Donald Trump (Foto: REUTERS/Tom Brenner)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump izjavio je da general Qassem Soleimani nije ubijen da bi se započeo konflkt sa Iranom.

“Izveli smo akciju kako bismo zaustavili rat – a ne da bismo ga započeli”, rekao je Trump u razgovoru sa novinarima na Floridi – ujedno i svom prvom javnom obraćanju nakon Soleimanijevog ubistva.

Trump je rekao da ne traži promjenu režima u Iranu – istakavši se toj državi mora onemogućiti upotreba boraca drugih zemalja u svrhu destabilizacije njenih susjeda.

“Ciljevi moguće odmazde su nam poznati. Spremni smo da preduzmemo mjere koje su potrebne”, rekao je Trump.

Predsjednik Sjedinjenih Država rekao je da je američka politika nedvosmislena prema, kako se izrazio, teroristima koji štete ili namjeravaju da naštete.

"Pronaći ćemo vas, eliminisaćemo vas, uvijek ćemo štititi naše diplomate, članove službi, sve Amerikance i naše saveznike. Godinama su Islamska revolucionarna garda i njene elitne jedinice Kuds pod Soleimanovim vodstvom ciljale, ranjavale i ubijale stotine američkih civila i vojnika. Nedavni napadi na američke ciljeve u Iraku, uključujući raketne udare u kojima je ubijen jedan i teško povrijeđeno četvoro američkih vojnika, kao i napad na našu ambasadu u Bagdadu, izvršeni su po uputstvima Soleimanija. On je stradanje nedužnih pretvorio u svoju bolesnu strast, doprinoseći terorističkim zavjerama u New Delhiju i Londonu. Sjećamo se i odajemo počast žrtvama mnogobrojnih zločina Soleimanija i tiešimo se znajući da je njegova vladavina terora završena", rekao je Trump.

Američki predsednik rekao je i da je Qassem Soleimani posljednjih dvadeset godina činio terorističke napade u namjeri da destabiliše Bliski istok.

A boy carries a portrait of Iranian Revolutionary Guard Gen. Qassem Soleimani, who was killed in the U.S. airstrike in Iraq, prior to the Friday prayers in Tehran, Iran, Friday Jan. 3, 2020. Iran has vowed "harsh retaliation" for the U.S. airstrike…
A boy carries a portrait of Iranian Revolutionary Guard Gen. Qassem Soleimani, who was killed in the U.S. airstrike in Iraq, prior to the Friday prayers in Tehran, Iran, Friday Jan. 3, 2020. Iran has vowed "harsh retaliation" for the U.S. airstrike…

"Ono što su Sjedinjene Države uradile juče trebalo je da urade odavno. Spasilo bi se mnogo života. Nedavno je Soleimani sproveo brutalnu represiju protiv demonstranata u Iranu, gdje je tamošnja vlast mučila i ubila više od hiljadu nedužnih civila. Budućnost pripada narodu Irana, onima koji teže mirnom suživotu i saradnji, a ne teroristima, ratnim komandirima, koji pljačkaju svoju naciju da bi finansirali krvoproliće u inostranstvu", istakao je Trump.

Kako je ustvrdio - SAD su pod njegovim vodstvom uništile teritorijalni kalifat Islamske države i eliminisale, kako ga je označio, vođu terorista poznatog pod nazivom al-Baghdadi.

"Svijet je sigurnije mjesto bez ovih čudovišta. Amerika će uvijek slijediti interese dobrih ljudi, velikih ljudi, velikih duša, dok traži mir, harmoniju i prijateljstvo sa svim nacijama svijeta", zaključio je u prvom obraćanju nakon ubistva Soleimanija, američki predsjednik Donald Trump.

Komandant elitne iranske jedinice Kuds, general Qassem Soleimani, ubijen je u vazdušnom napadu na aerodrom u Bagdadu, koji je naredio predsjednik Donald Trump, potvrđeno je iz Pentagona. U saopštenju je navedeno da je akcija sprovedena da bi se, kako je precizirano, Iran odvratio od planiranih napada.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG