Linkovi

Carpenter: SAD u većoj opasnosti poslije ubistva Soleimanija, pitanje da li je Trump o tome razmišljao unaprijed


Michael Carpenter
Michael Carpenter

SAD su nesumnjivo u većoj opasnosti poslije ubistva iranskog vojnog komandanta Qassema Soleimanija, a nije sigurno da je administracija Donalda Trumpa o tome razmišljala unaprijed, ocijenio je u intervjuu za Glas Amerike Michael Carpenter, bivši zvaničnik Pentagona i sadašnji direktor organizacije Penn Biden Center.

On ističe i da će jedna od posljedica vjerovatno biti povlačenje američkih snaga iz Iraka.

Komandant iranske elitne jedinice Kuds Qassem Soleimani ubijen je u vazdušnom napadu SAD na aerodrom u Bagdadu, a napad je izveden po naređenju predsjednika Donalda Trumpa.

Carpenter za Glas Amerike objašnjava da je taj događaj prekretnica u američkoj politici na Bliskom istoku, ali da će se posljedice osjećati i mnogo šire.

„Kasem Soleimani nije bio 'dobar momak', imao je krv stotina ljudi na svojim rukama i niko ne žali njegovu smrt, ali će ovo imati velike strateške posljedice i nisam siguran da je Trumpova administracija o svemu razmišljala unaprijed. Možemo da očekujemo odgovor Irana, to su i najavili tamošnji lideri, ali će posljedica biti i po američko vojno prisustvo u Iraku. Nema sumnje da će irački političari tražiti povlačenje američkih snaga iz Iraka i možemo da očekujemo da će Trumpova administracija to i uraditi. A to će uticati na ponovno pojavljivanje Islamske države u Siriji i Iraku, moguće je i da se otvori prostor koji će iskoristiti Rusija. Ima mnogo stvari koje mogu da proizađu iz jednog ubistva.”

Poslije ubistva Soleimanija, Iran je obećao „snažnu osvetu”. Carpenter kaže da je nemoguće predvidjeti šta će se desiti, ali da nema sumnje da će se Iran osvetiti.

„Možemo očekivati odgovor Irana koji će upotrijebiti sve što smatra najefikasnijim sredstvom za asimetrični odgovor, a to uključuje cyber napade, aktiviranje savezničkih paravojnih grupa, terorističke metode. Kada je riječ o vraćanju 'milo za drago', može se očekivati da će neki visoki američki zvaničnik biti meta ubistva. Ali, na meti su su i američki vojni i civilni interesi. Uz to, i meke mete, kao što su hoteli u kojima odsjedaju Amerikanci i to ne samo u regionu. Sve ovo može da se proširi i na Evropu ili SAD.”

Carpenter smatra da napad nije bio planiran, već da je „administracija iskoristila priliku i krenula u akciju”.

„Ako stavimo stvari u širi kontekst, vidjećemo da od početka ne postoji jasan plan šta da se radi sa Iranom. Administracija se povukla iz nuklearnog sporazuma i zauzela neprijateljski stav prema ostalim potpisnicama sporazuma, među kojima su i naši evropski partneri i saveznici u regionu. I sada smo u ovom konfliktu sa Iranom, koji može da postane i ozbiljniji, a nemamo podršku saveznika, međunarodna zajednica nije na našoj strani. Možda je ovaj napad bio taktički potez administracije, ali nas je strateški pozicionirao tako da smo sami i da nemamo resurse da se suprotstavimo Iranu u ovom kritičnom trenutku kada su nam potrebni saveznici.”

Pojedini demokratski senatori kazali su da je predsjednik Donald Trump, prilikom donošenja odluke da se ubije Soleimani, eskalirao situaciju sa Iranom bez konsultacije sa Kongresom.

„Istina je da nije bilo konsultacija sa Kongresom. Administacija tvrdi da je postojao rizik od napada Irana, pa je zato odlučeno da se krene u napad. Ja nemam uvid u obavještajne podatke, pa ne mogu da kažem da li je to tako, ali hajde da damo šansu administraciji. Ako je to tačno, onda to opravdava napad kojim se štiti američko osoblje u regionu. Ali, plašim se da administracija nije promislila o tome šta će biti poslije. I zato je dijalog sa Kongresom o strategiji u regionu ključan”, zaključuje Michael Carpenter​.

XS
SM
MD
LG