Linkovi

Trump naredio napad u Bagdadu - ubijen iranski vojni komandant


Strikes against two targets linked to Iran: U.S. officials
Strikes against two targets linked to Iran: U.S. officials

Komandant elitne iranske jedinice Kuds, general Qassem Soleimani, ubijen je u vazdušnom napadu na aerodromu u Bagdadu, koji je naredio predsjednik Donald Trump, potvrđeno je iz Pentagona.

"Prema uputstvima predsjednika Donalda Trumpa, vojska SAD krenula je u odbrambenu akciju kako bi zaštitila osoblje SAD i ubila Qassema Soleimanija", piše u saopštenju Pentagona.

Arhiv - General Qassem Soleimani (u sredini) bio je komandant jedinice Kuds, a već nekoliko puta se spekulisalo da je ubijen (Foto: AP)
Arhiv - General Qassem Soleimani (u sredini) bio je komandant jedinice Kuds, a već nekoliko puta se spekulisalo da je ubijen (Foto: AP)

Navodi se i da je akcija sprovedena da bi se se "Iran odvratio od planiranih napada".

Iranski ministar spoljnih poslova Javad Zarif napisao je na Twitteru da je ubistvo Soleimanija "ekstremno opasno i nepromišljeno".

"Sjedinjene Države snosiće odgovornost za sve posljedice ovog zločinačkog avanturizma", napisao je Zarif na Twitteru.

U napadu je, prenose mediji, ubijen i Abu Mahdi al-Muhandis​, zamjenik komandanta iranske paravojne grupacije Narodna mobilizacija (PMF).

Njihova smrt bi mogla da bude okidač novih tenzija, jer se očekuje da će Iran na to odgovoriti.

Mapa koja pokazuje lokaciju aerodroma u Bagdadu
Mapa koja pokazuje lokaciju aerodroma u Bagdadu

Republikanski senator Ben Sasse, koji je član senatskog Odbora za obavještajna pitanja, poručio je na Twitteru da je general Soleimani ubio stotine i stotine Amerikanaca, i aktivno planirao još ubistava. Ovaj vrhovni komandant, dodao je on, misleći na predsjednika Trumpa, kao i bilo koji vrhovni komandant - ima obavezu da brani Ameriku tako što će ubiti ovog gada.

Prethodno je njegov demokratski kolega Chris Murphy, član Odbora za spoljne poslove postavio pitanje da li je Amerika, iako je Soleimani bez ikakve sumnje neprijatelj, upravo, bez odobrenja Kongresa, ubila drugu najmoćniju ličnost u Iranu, znajući da tako izaziva potencijalno ogromni regionalni rat?

Demokratski senator Ed Markey poručio je da je Trumpovo ubistvo Soleimanija velika, namjerna i opasna eskalacija konflikta sa Iranom.

"Predsjednik je upravo doveo u neposrednu opasnost život svake osobe u regionu - američke vojnike i diplomate i civile. Potrebna je deeskalacija odmah", naglasio je on i podsjetio da je Kongres jedini entitet koji može da izda dozvolu za upotrebu vojne sile.

"Ne možemo i ne smemo dozvoliti da budemo uvučeni u rat sa Iranom", rekao je on.

Joe Biden, jedan od kandididata Demokratske stranke za predsjednika Amerike i bivši potpredsjednik SAD ocijenio je da nijedan Amerikanac neće žaliti smrt Soleimanija, ali je dodao da je predsjednik Trump ubacio dinamit u kutiju šibica.

"Trump duguje američkoj naciji objašnjenje o strategiji i planu da sada očuva sigurnost američkih trupan i diplomata, našeg naroda i naših interesa u zemlji i inostranstvu, kao i naših saveznika u regionu i šire", naveo je Biden u pisanoj izjavi.

On dodaje da nema uvid u obavještajne podatke, ali da se boji da će Iran sigurno odgovoriti i da postoji bojazan od velikog sukoba na Bliskom istoku. Biden dodaje da se nada da je administracija razmišljala o posljedicama.

Smrt Soleimanija desila se u momentu pojačanih tenzija između Washingtona i Teherana.

Ispred ambasade SAD u Bagdadu nekoliko dana su protestovali članovi proiranske paramilitarne grupe Kataib Hezbolah zbog, kako su naveli, vazdušnog napada SAD na njihova skladišta oružja u Iraku.

Poslije dva dana su se povukli sa posjeda ambasade.

Protesti su počeli poslije vazdušnih udara SAD u Iraku, čija je meta bila pro-iranska paravojna grupacija Kateib Hezbolah.

Washington je vazdušni udar pravdao ubistvom zaposlenog u američkoj vladi, koji je ranije stradao u raketnom napadu. Iran je negirao umiješanost u taj napad.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG