Linkovi

Trump protiv Pelosi: Gdje će biti održan govor o stanju nacije?


Liderka Predstavničkog doma Nancy Pelosi i predsjednik SAD Donald Trump
Liderka Predstavničkog doma Nancy Pelosi i predsjednik SAD Donald Trump

Sukob predsjednika Donalda Trumpa i predsjedavajuće Predstavničkog doma Nancy Pelosi oko predsjednikovog govora o stanju nacije se nastavlja.

Predsjednik Donald Trump rekao je će "organizovati alternativni događaj na kome će održati govor o stanju nacije pred Kongresom" pošto mu je predsjedavajuća donjeg doma Nancy Pelosi poslala pismo u kojem ga je obavijestila da mu neće dozvoliti da drži taj govor u Predstavničkom domu sve dok je vlada zatvorena.

Trump je ocijenio da je "sramotna" odluka Pelosi da spriječi obraćanje predsjednika Kongresu koje je inače zakazano za 29. januar.

Pelosi ​je u pismu Trumpu navela da Predstavnički dom, koji drže demokrate, neće razmatrati rezoluciju kojom se predsjedniku odobrava da održi govor u donjem domu Kongresa, sve dok vlada ne bude otvorena.

To njeno pismo bilo je odgovor na Trumpovo pismo u kojem je poručio da se "raduje govoru o stanju nacije pred Kongresom 29. januara".

"Bilo bi tužno kada govor o stanju nacije ne bi bio održan na vrijeme i što je još važnije - na pravoj lokaciji", naveo je Trump u pismu koje je objavila Bijela kuća.

Pelosi je i ranije obeshrabrila predsjednika da govor održi u Kongresu i pozvala se na “potencijalne bezbjednosne probleme” zbog djelimičnog zatvaranja vlade.

"Nema nikakvih briga za bezbjednost u vezi sa govorom o stanju nacije. Odazvaću se vašem pozivu i ispuniti svoju ustavnu dužnost. Prenijeću važne informacije o stanju nacije Kongresu i građanima", odgovorio je Trump.

Predsjednik SAD je dužan da Kongresu podnese godišnji izvještaj o stanju nacije, ali ne postoji obaveza da o tome govori pred oba doma Kongresa.

Govor predsjednika o stanju nacije se prenosi uživo na televiziji u najgledanijem, večernjem terminu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG