Linkovi

Senat u četvrtak glasa o konkurentskim prijedlozima za okončanje zatvaranja vlade


Senator Tim Kejn, demokrata iz Virdžinije razgovara sa reporterima u Vašingtonu, u petak, 21. decembra 2018.
Senator Tim Kejn, demokrata iz Virdžinije razgovara sa reporterima u Vašingtonu, u petak, 21. decembra 2018.

Senat SAD se priprema za glasanje u četvrtak o odvojenim republikanskim i demokratskim prijedlozima za okončanje djelimičnog zatvaranja vlade, koje je ušlo u drugi mjesec.

Prijedlog koji je već usvojen u Predstavničkom domu, koji kontrolišu demokrate, obezbijedio bi privremeno finansiranje do 8. februara, dozvoljavajući zatvorenim agencijama da budu ponovo otvorene dok dvije strane debatuju o bezbjednosti na granici. Taj prijedlog ne predviđa novac sa zid koji predsjednik Donald Trump želi da izgradi na granici SAD i Meksika.

Republikanski plan baziran se na Trumpovom prijedlogu za trošenje 5,7 milijardi dolara na zid i obezbjeđivanju privremene zaštite za neke migrante. Bijela kuća je saopštila da bi Trump prema rasporedu trebalo da raspravlja o svom planu u srijedu sa konzervativnim liderima, kao i državnim i lokalnim liderima.

"Bez zida, naša zemlja nikad ne može imati pograničnu ili nacionalnu bezbjednost", tvitovao je Trump u utorak. "Sa moćnim zidom ili čeličnom barijerom, stopa kriminaliteta (i droge) značajno će opasti širom SAD. Demokrate znaju to ali žele da igraju političke igre. Mora se konačno ispravno uraditi".

Lider većine u Senatu Mitch Mcconell, koji je ranije odbijao da iznese na glasanje bilo kakav zakon koji ne bi dobio Trumpovu podršku, zatražio je od zakonodavaca da glasaju za republikanski prijedlog.

"Šansa da se okonča sve nam je ispred nosa", rekao je Mcconell, opisujući predloženi zakon kao "jedini prijedlog, jedini koji je sada pred nama a da ga može potpisati predsjednik i odmah ponovo otvoriti vladu".

Demokrate, koje mogu da blokiraju većinu zakona u Senatu, iznele su prezir prema prijedlogu primjećujući da bi on samo privremeno suspendovao opasnost od deportacije grupe migranata koji su ilegalno dovedeni u Ameriku dok su bili djeca - grupe koja je dovedena u opasnost Trumpovim uredbama.

"Predsjednički prijedlog je jednostan, grubo jednopartijski i napravljen je sa lošom namjerom", rekao je lider manjine u Senatu Chuck Schumer, demokrata iz New Yorka. "Sada nuditi neku privremenu zaštitu zauzvrat za zid nije kompromis, to je više uzimanje talaca... kao pregovaranje o ukradenoj robi".

"To što je predsjednik predložio je odobravanje nečega što je već oduzeo", rekla je predsjedavajuća Predstavničkim domom Nancy Pelosi. "DACA korisnici imali su svoju zaštitu. Status o privremenoj zaštiti (TPS) bio je njihova zaštita. Predsjednik im je to uzeo i sada kaže 'pa, dajem vam ovo privremeno nazad dok mi trajno ne date zid'. Otvorite vladu".

Arhiva - Predsedavajuća Predstavničkim domom Kongresa, Nensi Pelosi, odgovara na pitanja novinara na Kapitol hilu u Vašingtonu, 18. januara 2019.
Arhiva - Predsedavajuća Predstavničkim domom Kongresa, Nensi Pelosi, odgovara na pitanja novinara na Kapitol hilu u Vašingtonu, 18. januara 2019.

​Pelosi je rekla da "nema opravdanja" za republikance u Senatu da ne podrže prijedlog koji je već usvojen u Predstavničkom domu, primjećujući da su ranije podržavali slične zakone.

Republikanski sentator Marco Rubio sa Floride pozvao je na kompromis.

"Zatvaranje će se tragično nastaviti ukoliko ne bude druge strane koja je voljna da pregovara", rekao je. "Potrebno je da obje strane naprave kompromis... Predsjednik je napravio prvi korak".

Čak i ako paket Bijele kuće bude odobren u Senatu, biće "mrtav" i pri samom ulasku u Predstavnički dom. Pelosi je rekla da to nije polazna ocjena i obećala da će Dom glasati o zakonu o bezbjednosti na granici koji ne uključuje finansiranje zida.

Mcconel je upozorio demokrate da ne žure u donošenju suda o prijedlogu republikanaca u Senatu.

"Da bi odbili ovaj prijedlog, demokrate moraju da daju prioritet političkoj borbi protiv predsjednika prije nego fedralnim radnicima, prije nego korisnicima DACA-e, prije nego bezbjednosti na granici, prije nego stabilnom i predvidivom finansiranju vlade. Da li je to zaista cijena koju demokrate žele da plate kako bi produžile ovu epizodu", zapitao je on.

I dok se čini da republikanski prijedlog vjerovatno neće postati zakon, mogao bi biti početna pozicija za buduće pregovore i razmatranja, kaže jedan demokrata.

Arhiva - Podržavaoci DACA-e izvikuju slogane i nose parole nakon što su se pridružili radničkom protestu u Los Anđelesu.
Arhiva - Podržavaoci DACA-e izvikuju slogane i nose parole nakon što su se pridružili radničkom protestu u Los Anđelesu.

​"Ja vjerujem da je to prijedlog koji treba da bude ozbiljno tretiran", rekao je senator iz Virdžinije Tim Kaine, dodajući da bi prijedlog trebalo da prođe kroz komitet i da bude subjekt za amandmane senatora iz obje partije kako bi zadobio dvopartijsku podršku.

"Postoje teme o kojima treba debatovati. To su teme u kojima bi amandmani mogli da budu ponuđeni i mogli bismo da pronađemo, vjerujem, kompromis", rekao je Kaine. "Trebalo bi da imamo tu diskusiju i ponudimo demokratama i republikancima mogućnost da uzmu nekakav grubi papir i pokušaju da ga načine boljim".

Zatvaranje vlade učinilo je da 800.000 vladinih radnika bude poslato na prinudni odmor, dok je najmanje 420.000 prisiljeno da nastavi da radi bez plate. Neki od onih koji su poslati kućama prisiljeni su da potraže privremene poslove na drugim mjestima kako bi mogli da plate račune kod kuće. Svi će propustiti i primanje druge plate u petak.

Neke vladine usluge su otkazane, a oko 10 odsto agenata koji se brinu o bezbjednosti na aerodromima, kojima je naređeno da rade, uzelo je bolovanje, smanjene su neke inspekcije hrane, a muzeji i parkovi su zatvoreni. Federalni sudovi ostaće bez novca do kraja mjeseca.

Mike Bowman sa Capitol Hilla i Steve Herman iz Bijele kuće učestvovali su u pisanju ovog izvještaja

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG