Linkovi

Trump: Radnici javnih službi SAD koji rade bez plate su "velike patriote"


Predsednik Donald Tramp govori o delimičnom zatvaranju vlade, imigraciji i bezbednosti granice u Beloj kući, u Vašingtonu, 19. januara 2019.
Predsednik Donald Tramp govori o delimičnom zatvaranju vlade, imigraciji i bezbednosti granice u Beloj kući, u Vašingtonu, 19. januara 2019.

Predsednik SAD Donald Trump opisao je u ponedeljak stotine hiljada radnika federalnih javnih službi koji rade bez plate tokom djelimičnog zatvaranja vlade kao "velike patriote", ali i dalje nema napretka ka okončanju rekordnog zatvaranja četvrtine vladinih operacija dugog 32 dana.

Trump je preko Twittera ponovo uputio poziv na izgradnju zida na granici SAD i Meksika:

"Svim sjajnim ljudima koji rade tako teško za svoju zemlju i koji ne dobijaju platu ja kažem, HVALA VAM - VI STE VELIKE PATRIOTE! Mi sada moramo da radimo zajedno, nakon decenija zloupotreba, da konačno ispravimo Humanitarnu, i Krizu Kriminala i Droge na našoj Granici. POBIJEDIĆEMO UBJEDLJIVO!"

Oko 800.000 federalnih radnika pogođeno je zatvaranjem, od kojih više od polovine mora da nastavi da radi bez plate, a ostali su poslati kućama.

Protest radnika javnih službi u Bostonu, 17. janura 2019.
Protest radnika javnih službi u Bostonu, 17. janura 2019.

Ali, taj broj bi mogao da se promijeni pošto radnici pogođeni nedobijanjem plate traže alternativne izvore prihoda. Administracija za bezbjednost transporta (TSA) saopštila je u ponedeljak da više od 10 odsto kontrolora prtljaga na aerodromima ne dolazi na posao, u poređenju sa 3,1 odsto u istom periodu lani. Radnici TSA među onima su koji nisu plaćeni tokom djelimičnog zatvaranja.

Tokom vikenda, Trump je ponudio kompromis za riješavanje blokade rada vlade nastale zbog spora sa demoratskim zakonodavcima po pitanju njegovog zahtjeva za odobravanjem 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida koji bi,kako tvrdi, suzbio ilegalnu imigraciju.

U zamjenu za izgradnju zida, Trumpov plan poziva na tri godine zaštite od deportacije za stotine hiljada imigranata koji su ilegalno dovedeni u zemlju dok su bili djeca, kao i produžetak zaštićenog statusa za ljude koji su pobjegli iz zemalja Latinske Amerike i Afrike zbog nasilja ili prirodnih katastrofa.

Demokrate odbijaju zid na granici kao neefikasan i nemoralan, a predsjedavajuća Predstavničkim domom, Nancy Pelosi, kaže da Trumpov prijedlog nije polazna osnova.

Predsedavajuća Predstavničkim domom Kongresa, Nensi Pelosi iz Kalifornije, govori tokom konferencije za štampu na Kapitol hilu, Vašington, 17. januara 2019.
Predsedavajuća Predstavničkim domom Kongresa, Nensi Pelosi iz Kalifornije, govori tokom konferencije za štampu na Kapitol hilu, Vašington, 17. januara 2019.

Oni žele da Trump i republikanci pristanu da prvo otvore vladu, a da se nakon toga raspravlja o inicijativama povodom bezbjednosti na granici, ali ne specijalno o zidu.

Lider većine u Senatu Mitch Mcconell rekao je da planira da iznese Trumpov predlog na glasanje ove nedjelje, mada će mu biti potrebna podrška demokrata kako bi predlog bio usvojen.

Arhiva - Lider republikanske većine u senatu, Mič Mekonel, razgovara sa novinarima na Kapitol hilu u Vašingtonu, 15. januara 2019.
Arhiva - Lider republikanske većine u senatu, Mič Mekonel, razgovara sa novinarima na Kapitol hilu u Vašingtonu, 15. januara 2019.

Pelosi je rekla da planira glasanje ove nedelje o uvođenju novih sudija za imigraciju i novcu za skenere za vozila i drogu na graničnim prelazima.

Predstavnički dom već je usvojio nekoliko mjera koje bi omogućile otvaranje vlade, ali Mcconell je odbio da ih stavi na glasanje u Senatu, rekavši da neće razmatrati ni jedan zakon koji Trump ne bi podržao.

Trump je napao Pelosi na Twitteru u nedjelju:

"Nensi Pelosi i neke demokrate odbili su moj prijedlog jučer čak i prije nego što sam govorio. Oni ne vide kriminal i drogu, oni samo vide 2020. - kada neće pobijediti. Najbolja ekonomija! Trebalo bi da urade pravu stvar za zemlju i dozvolje ljudima da se vrate na posao".

Nita Lovi, demokratska članica Kongresa i predsjedavajuća Komitetom Predstavničkog doma za izdvajanja, rekla je u saopštenju da "prosto ne postoje razlozi" za nastavak blokade rada vlade, dok dvije strane "vode kompleksnu političku diskusiju".

Ona je rekla da zaštita imigranata od deportacije "jeste prava stvar". Ali, Lovi kaže da Trump "griješi držeći ih kao taoce zbog novca za rasipnički zid, koji bi mogao da bude bolje potrošen na efikasnije mjere zaštite granice. Predsjednikova ponuda trgovine - privremena zaštita za neke imigrante u zamjenu za proćerdani zid - nije prihvatjiva."

Republikanci drže 53 od 47 messta u Senatu, ali glavni zakoni u tom domu gotovo uvek zahtijevaju većinu od 60 glasova. Nije jasno da li će Trump biti u mogućnosti da ubijedi najmanje sedam demokrata da glasaju za njegov prijedlog.

No, čak i ako Senat odobri Trumpov plan, on će doživjeti poraz u Predstavničkom domu. Pobjeda u Senatu bi za Trumpa, međutim, izdejstvovala nove pregovore o njegovom planu zaštite granice zidom i o ponovnom otvaranju vlade, dok federalni radnici u petak propuštaju već drugu isplatu plate.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG