Linkovi

Trump napao demokrate zbog odbijanja "kompromisa" o otvaranju vlade


Predsjednik Donald Trump i predsjedavajuća donjeg doma Kongresa Nancy Pelosi
Predsjednik Donald Trump i predsjedavajuća donjeg doma Kongresa Nancy Pelosi

Predsjednik SAD Donald Trump napao je predsjedavajuću Predstavničkog doma Nancy Pelosi zbog toga što je odbila njegov "kompromisni" prijedlog o otvaranju vlade.

Trump je tražio da se odobri 5,7 milijardi dolara za zid, a on bi zauzvrat ponudio trogodišnju zaštitu za "sanjare" - imigrante koji su u SAD dovedeni kao djeca, a čiji je status trenutno nedefinisan.

Trump je na Twitteru napao Pelosi rekavši da su "ona i neke demokrate odbile njegovu ponudu i prije nego što je javno iznio, da ne vide ni kriminal ni trgovinu drogom na granici, već samo naredne izbore 2020. koje će izgubiti".

Tramp je svoj plan za otvaranje vlade, koja je zatvorena već 30. dana, iznio u subotu, ali je liderka demokrata Nancy Pelosi taj plan i prije nego što ga je objavio, nazvala neprihvatljivim.

Lider republikanaca u Senatu Mitch McConnell​ rekao je da će Trumpov prijedlog staviti na glasanje u narednim danima, iako bi za njegovo usvajanje u Senatu bila potrebna i podrška demokrata.

Predsjednik je zauzvrat, ako mu se odobore sredstva za zid, ponudio zaštitu od deportacije za 740 hiljada imigranata koji su u SAD dovedeni kao djeca. Njima je bivši predsjednik Obama zakonom osigurao zaštitu od deportacije koju je Trumpova administracija ukinula.

Sada kada je Trump ponovo ponudio da zaštiti "sanjare", kritikovali su ga konzervativci, a on im se pravdao da "amnestija nije dio njegove ponude, već dio šireg paketa o imigraciji ili nečem drugom".

Potpredsjednik SAD Mike Pence je u intervjuu za Fox News rekao da prijedlog predsjednika "ne podrazumijeva put ka državljanstvu za "sanjare" i da predsjednik nudi rješenje, a demokrate samo izjave na televiziji".

Demokrate od ranije zahtjevaju da Trump odblokira rad vlade i da onda razgovaraju o bezbjednosti na granici. Oni takođe odbijaju da pregovaraju o zidu na granici sa Meksikom, ali ne i o drugim načinima za bolje obezbjeđivanje granice - za koje su spremni da ponude 1,3 milijarde dolara.

Demokrate u Predstavničkom domu Kongresa planiraju da usvoje još prijedloga kojim bi se odblokirao rad vlade, ali ti prijedlozi ne mogu da stupe na snagu ako ih ne odobri i republikanski Senat, a potom i potpiše predsjednik.

Isti je slučaj i sa Trumpovim prijedlogom koji bi odobrio Senat, jer bi demokrate u donjem domu odbile da ga usvoje.

Zbog djelimičnog zatvaranja vlade oko 800 hiljada federalnih radnika je na prinudnom odmoru ili primorano da radi bez plate.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi
Predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi

Pelosi je, zbog zatvorene vlade, od predsjednika Trumpa zatražila da odloži svoj govor o stanju nacije u Kongresu 29. januara. Ona smatra da bi vlada prvo trebalo da bude otvorena, a da je u ovoj situaciji primjerenije da predsjednik svoj govor o stanju nacije napismeno dostavi Kongresu ili da govor održi u Bijeloj kući.

Govor o stanju nacije svaki predjsednik drži pred Kongresom, a to obraćanje se prenosi direktno na TV.

Trump je uzvratio Pelosi time što joj Bijela kuća nije odobrila let službenim avionom u Avganistan, gdje je trebalo da se sastane sa američkim vojnicima. Razlog za to je, kako je navedeno, zatvaranje vlade.

Ipak, predsjednik nije odgovorio da li će odložiti svoj govor o stanju nacije već je na Twitteru napisao da i dalje razmišlja i da će je uskoro obavijestiti o tome".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG