Linkovi

Trump tvrdi da Amerika neće napustiti Kurde u Siriji


U.S. President Donald Trump speaks about Turkey and Syriaat the White House in Washington, Oct. 7, 2019.

Predsjednik Donald Trump je danas izjavio da Amerika apsolutno ne napušta Kurde u Siriji, usprkos najavi da je Bijela Kuća naredila povlačenje specijalnih američkih snaga sa sirijsko - turske granice.

„Mi možda jesmo u procesu povlačenja naših vojnika, ali ni na koji način to ne znači da Amerika napušta Kurde, taj poseban narod i sjajne borce, poručio je putem Twittera predsjednik Trump.

„Svaka neisprovocirana akcija i bespotrebno otvaranje vatre od strane Turske, imat će razorne posljedice po ekonomiju te zemlje, i po krhku valutu Turske”, kazao je američki predsjednik, odgovarajući tako na oštre kritike kongresmena iz obje stranke da povlačenjem iz Sirije, Amerika predaje kurdske borce na milost i nemilost Turskoj.

„Mi pomažemo i nastavljamo pomagati kurdske borce i financijski i oružjem, kazao je Trump.

Međutim, u drugim porukama Twitterom nešto ranije, Trump je također pohvalio Tursku, i ujedno pozvao predsjednika te zemlje Recepa Tayyipa Erdogana, da dođe u posjet Washingtonu 13. novembra. On je Ankaru nazvao velikim trgovinskim partnerom, a tursku vladu imenovao kao velikog pomagača da se spasu, kako je rekao, mnogi životi civila u pokrajini Idlib.

Ove donekle konfliktne poruke predsjednika Trumpa za cilj imaju da smire i Tursku, ali i Kurde, nakon iznenadne objave Bijele Kuće da povlači snage iz Sirije.

„U Siriji smo već predugo. Naša akcija u toj zemlji je trebala biti vrlo kratkog daha, trebali smo brzo izaći iz Sirije”, rekao je Trump.

Kurdski saveznici kojima je navodno ranije rečeno da će Amerika biti prisutna kako bi spriječila Tursku da ih napada, sada imaju osjećaj da im se lagalo.

„Sjedinjene države su nas, kao i prije, izdale i još nas jednom prodale”, kaže Ali Osman, stanovnik Tal Abyada.

Kurdske snage su ranije svoje obrambene redove na sjeveru raspustile, jer im je Amerika obećala zaštitu. Ljudi koji tu žive se sada boje da će ih zateći ista sudbina kao i sve ostale civile u prethodnim turskim ofanzivama u Siriji.

„Poubijali su ljude, žene su nestale, mnogi su pobjegli iz svojih domova. Turci su ovdje postupili jako nehumano, i bojimo se da će se isto ponašati sada i prema nama”, kaže Amina Osman, stanovnica Tal Abyada.

I demokrati i Republikanci u Kongresu su reagirali burno. Senator Lindsey Graham, inače pristalica predsjednika Trumpa, je poručio da će Amerika napuštajući Kurde, poslati najopasniji mogući signal - a to je da je nepouzdan saveznik.

Michael Hanlon iz Instituta Brookings kaže: „Čini se da gospodin Trump ponekad izgubi strpljenje, ili pažnju u smislu da se pobjeda održi i utvrdi. Mi smo često imali uspjehe na srednjem istoku, za koje smo se borili, ali nismo imali strpljenja da to stanje održimo.”

Čini se da se Pentagon našao u nezavidnoj poziciji, ne znajući tačno kako dalje. Ipak, iz Pentagona je danas stigla poruka da, navodimo, američko ministarstvo obrane ne podržava turske vojne operacije na sjeveru Sirije.

„Nismo trenutno baš u poziciji da razmjenjujemo međusobne prijetnje s Turskom. Mnogo je važnije da sada mirno surađujemo na terenu, da probamo uskladiti razlike”, Hanlon.

Zvaničnici u Pentagonu se boje da bi Islamska država, zajdnički neprijatelj Amerike, Turaka i Kurda, mogla ove nesporazume vidjeti kao dobru priliku da se opet uzdigne.

Glasnogovornik Sirijskih demokratskih snaga, Mustafa Bali, ujedinjene opozicije Assadu, je poručio da su kurdske snage zahvalne Americi na dosadašnjoj ogromnoj podršci, usprkos odluci predsjednika da, kako je rekao, otvori vrata turskoj invaziji. On je, međutim, pozvao Trumpa da dođe lično i uvjeri se u vojne uspjehe opozicionih snaga, dodajući: „Nema na čemu, gospodine Trump”.

Visoki neimovani zvaničnik Bijele kuće je rekao da je sada na Turskoj vladi da održi poraz ISIL-a u Siriji, i pobrine se za sve zarobljene borce Islamske države. Međutim, zvaničnici kurdskih snaga u Siriji kažu da neće imati izbora nego da borve ISIL-a puste na slobodu, ukoliko dođe do turskih napada na njih.

XS
SM
MD
LG