Linkovi

Sirijski Kurdi: Amerikanci se povukli bez ispunjenja obaveza


SDF Forces Capturing ISIS
SDF Forces Capturing ISIS

"Sirijske demokratske snage" /SDF/, predvođene Kurdima, saopštile su danas da su se američke snage povukle sa sjeverozapada Sirije nakon što nisu ispunile svoje obaveze i da će to imati negativan uticaj na rat protiv "Islamske države", javlja Reuters.

"Američke snage nisu ispunile svoje obaveze i povukle su se iz graničnih područja sa Turskom. Ankara se sada priprema za vojnu operaciju na sjeveru i istoku Sirije", navodi se u saopštenju SDF, koji pod svojom kontrolom ima veći dio ove oblasti.

Ranije je iz Bijele kuće saopšteno da će Turska uskoro krenuti u dugo planiranu vojnu operaciju za uspostavljanje "bezbjedne zone" na sjeveru Sirije, što američke snage neće podržavati niti u tome učestvovati.

Stav Bijele kuće je saopšten nakon što su turski predsjednik Reccep Tayyip Erdogan i američki predsjednik Donald Trump telefonom razgovarali o planovima Turske za uspostavljanje "bezbjedne zone" istočno od rijeke Eufrat u Siriji.

Turska već dugo najavljuje operaciju protiv milicije sirijskih Kurda IPG koju Ankara smatra terorističkom organizacijom. SAD su pomagale IPG-u da porazi "Islamsku državu" u Siriji.

Erdoganov portparol Ibrahim Kalin je nakon saopštenja iz Bijele kuće istakao da je turski plan za "bezbjednosnu zonu" unutar okvira sirijskog teritorijalnog integriteta. "Uspostavljanje bezbjednosne zone ima dva cilja - obezbjeđenje granice od terorističkih elemenata i bezbjedan povratak izbjeglica", naglasio je Kalin.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG