Linkovi

SAD će otvoriti put za očekivani turski napad u sjeveroistočnoj Siriji


Arhiv - Donald Trump i Recep Rayyip Erdogan
Arhiv - Donald Trump i Recep Rayyip Erdogan

Bijela kuća saopštila je noćas da će američke snage na sjeveroistoku Sirije da se sklone i otvore put za očekivani turski napad, čime će u suštini napustiti kurdske snage koje su se više godina borile zajedno sa američkim protiv ekstremista Islamske zajednice u toj zemlji.

Objava Bijele kuće će biti viđena kao napuštanje kurdskih saveznika koji su podnijeli najteži dio kampanje predvođene SAD protiv Islamske države, prenijela je agencija AP.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan već mjesecima prijeti da će krenuti u vojni pohod na kurdske snage preko granice u Siriji, pošto ih smatra prijetnjom za svoju zemlju. Republikanci i demokrate u SAD upozoravali su da bi dozvoljavanje turskog napada moglo da dovede do masakra Kurda i da pošalje zabrinjavajuću poruku američkim saveznicima širom svijeta.

"Američke trupe neće podržavati niti će biti uključene u operacije i neće više biti u neposrednoj oblasti u sjevernoj Siriji", rekla je predstavnica za štampu Bele kuće Stephanie Grisham, u neuobičajenoj izjavi kasno sinoć. Ona nije pominjala šta će biti sa Kurdima.

U sjevernoj Siriji nalazi se oko 1.000 američkih vojnika. Visoki američki zvaničnik rekao je da će se oni povući iz te oblasti a možda i potpuno izaći iz zemlje ukoliko izbiju velike borbe između turskih i kurdskih snaga.

Bijela kuća je saopštila da je objava uslijedila poslije telefonskog razgovora američkog predsjednika Donalda Trumpa i Erdogana.

Ova odluka jasno pokazuje Trumpovo usmjerenje da okonča američku umiješanost u inostranstvu, što je bilo jedno od njegovih ključnih obećanja. Međutim ostvarenje njegovog plana da se američke snage brzo povuku iz Sirije, Iraka i Avganistana usporeno je zbog zabrinutosti američkih zvaničnika i saveznika SAD o opasnom vakuumu koje bi takvo povlačenje donijelo.

Od januara američki zvaničnici pokušavali su da izdejstvuju stvaranje bezbjedne zone u sjevernoj Siriji da se pruži bezbjednosna tampon zona između turske vojske i kurdskih snaga ali se Turska stalno bunila zbog sporog sprovođenja tog plana.

Objava Bijele kuće došla je dan pošto je Erdogan uputio dosad najoštrije upozorenje o jednostranoj vojnoj operaciji u sjevernoističnoj Siriji, a turska vojska je počela da šalje jedinice i opremu na svoju granicu sa tom oblasti.

Sirijske demokratske snage (SDF) predvođene Kurdima zaprijetile su snažnim odgovorom na svaki turski upad. "Nećemo oklijevati da pretvorimo svaki neisprovociran turski napad u opšti rat na cijeloj granici da bismo branili sebe i naš narod", napisao je u twitter poruci portparol SDF Mustafa Bali.

XS
SM
MD
LG