Linkovi

Trump: Vrijeme je da izađemo iz besmislenih ratova


Donald Trump
Donald Trump

Predsjednik SAD Donald Trump saopštio je danas da je vrijeme da njegova zemlja izađe iz "besmislenih i beskrajnih ratova".

"SAD je trebalo da ostanu u Siriji 30 dana, a to je bilo prije mnogo godina. Ostali smo i ulazili sve dublje i dublje u bitku bez cilja na pomolu", napisao je Trump u seriji poruka na Twitteru.

On je dodao da je Amerika brzo porazila islamski "kalifat" i zarobila hiljade boraca "Islamske države", uglavnom iz Evrope.

"Ali Evropa nije željela da ih uzme nazad, rekli su da SAD treba da ih zadrže! Ja sam rekao: 'Ne, učinili smo vam veliku uslugu, a sada tražite da ih zadržimo u američkim zatvorima po ogromnoj cijeni. Vi treba da im sudite.'", naglasio je američki predsjednik.

On je dodao da su Evropljani to ponovo odbili i da su se Kurdi borili zajedno sa Amerikom, ali da su za to bili veoma dobro plaćeni novcem i opremom i da su se decenijama borili protiv Turske.

"Podržavao sam ovu borbu skoro tri godine, ali je vrijeme da izađemo iz ovih besmislenih beskrajnih ratova, od kojih su mnogi plemenski, i da vratimo svoje vojnike kući", naglasio je Trump.

On je rekao da će se Amerika boriti tamo gdje je to u njenom interesu i samo da bi pobijedila.

"Turska, Evropa, Sirija, Iran, Irak, Rusija i Kurdi sada će morati sami da riješe situaciju i šta da urade sa zarobljenim borcima 'Islamske države' u svom 'susjedstvu'. Oni svi mrze 'Islamsku državu' i godinama su njeni neprijatelji. Mi smo udaljeni 7.000 milja i ponovo ćemo slomiti 'Islamsku državu' ako nam se približi!", zaključio je Trump.

Senator Graham kritikuje Trumpovo napuštanje kurdskih saveznika

"Nikada nije u interesu naše nacionalne bezbjednosti da napustimo saveznika koji nam je pomogao u borbi protiv IDIL-a", kazao je republikanski senator Lindzy Graham, povodom odluke predsjednika Trumpa da povuče trupe sa sjevera Sirije nakon telefonskog razgovora sa predsjednikom Turske Recdepom Tayyipom Erdoganom, koji planira ofanzivu protiv kurdskih snaga u cilju stvaranja zone bezbjednosti kako bi vratio dio izbjeglica.

Graham, koji često podržava Trumpa, najavio je da će predložiti rezoluciju u Senatu u cilju blokade ove odluke.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG