Linkovi

Trump optužuje Nancy Pelosi za "izdaju"


Predsjedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi
Predsjedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi

Američki predsjednik Donald Trump optužio je predjsedavajuću Predstavničkog doma Nancy Pelosi da je kriva za "teška krivična djela i zlolupotrebe pa čak i izdaju", dok članovi Predstavničkog doma, u kojem većinu imaju demokrate, nastavljaju istragu u okviru procedure opoziva predsjednika.

Nivo krivičnih djela koje je Trump pomenuo u svom tvitu kasno u nedjelju uveče je isti kao onaj koji se u američkom Ustavu navodi kao osnov za smjenu predsjednika.

Trump je ponovio kritike na račun kongresmena Adama Schiffa, predsjedavajućeg Odbora za obavještajna pitanja u Predstavničkom domu, demokratu koga je Pelosi izabrala da predvodi istragu o opozivu.

Trump je nezadovoljan načinom na koji je Schiff opisao njegov telefonski razgovor sa predsjednikom Ukrajine i izjavio je da je Pelosi znala za Schiffove "laži i velike prevare."

Schiff je na pretresu tog odbora izjavio da transkript Trumpovog razgovora sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim zvuči kao "klasična ucjena u svijetu organizovanog kriminala".

Istraga o opozivu se ove nedjelje nastavlja a odbori za pravosuđe, spoljnu politiku i nadzor vlade u Predstavničkom domu saslušaće svjedočenja nekoliko istaknutih ličnosti.

U utorak, svjedoči američki ambasador u EU, Gordon Sondland a u petak Mari Jovanovič, koja je povučena sa položaja američke ambasadorke u Ukrajini.

Kongresni odbori takođe čekaju odgovore State Departmenta, Bijele kuće i Trumpovog privatnog advokata Rudyja Giulianija na obavezujuće zahtjeve da Kongresu odstave dokumenta.

U središtu svega je žalba koju je podneo uzbunjivač, radnik jedne od američkih obavještajnih službi, a u kojoj se navodi da je predsjednik "iskoristio svoj položaj da bi pozvao stranu zemlju da se umiješa u izbore 2020", kao i da su sekretar za pravosuđe Bill Barr i Giuliani takođe učestvovali u tome.

Rudy Giuliani, bivši gradonačelnik New Yorka i privatni advokat predsjednika Donalda Trumpa (arhivski snimak)
Rudy Giuliani, bivši gradonačelnik New Yorka i privatni advokat predsjednika Donalda Trumpa (arhivski snimak)

Trump odlučno poriče da je uradio bilo šta loše i stalno svoj razgovor sa Zelenskim opisuje kao "savršen" dok napada svoje kritičare kao "izdajnike" i tvrdi da je u toku "puč".

U nedjelju je objelodanjeno da postoji i drugi uzbunjivač. Advokat Mark Zaid, koji predstavlja oba uzbunjivača, potvrdio je tu vijest za Glas Amerike.

Zaid je izjavio da novi uzbunjivač posjeduje, kako je rekao, "saznanja iz prve ruke" o Trumpovom telefonskom razgovoru, čime se potvrđuje žalba prvog uzbunjivača.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG