Linkovi

Trump optužuje Nancy Pelosi za "izdaju"


Predsjedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi

Američki predsjednik Donald Trump optužio je predjsedavajuću Predstavničkog doma Nancy Pelosi da je kriva za "teška krivična djela i zlolupotrebe pa čak i izdaju", dok članovi Predstavničkog doma, u kojem većinu imaju demokrate, nastavljaju istragu u okviru procedure opoziva predsjednika.

Nivo krivičnih djela koje je Trump pomenuo u svom tvitu kasno u nedjelju uveče je isti kao onaj koji se u američkom Ustavu navodi kao osnov za smjenu predsjednika.

Trump je ponovio kritike na račun kongresmena Adama Schiffa, predsjedavajućeg Odbora za obavještajna pitanja u Predstavničkom domu, demokratu koga je Pelosi izabrala da predvodi istragu o opozivu.

Trump je nezadovoljan načinom na koji je Schiff opisao njegov telefonski razgovor sa predsjednikom Ukrajine i izjavio je da je Pelosi znala za Schiffove "laži i velike prevare."

Schiff je na pretresu tog odbora izjavio da transkript Trumpovog razgovora sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim zvuči kao "klasična ucjena u svijetu organizovanog kriminala".

Istraga o opozivu se ove nedjelje nastavlja a odbori za pravosuđe, spoljnu politiku i nadzor vlade u Predstavničkom domu saslušaće svjedočenja nekoliko istaknutih ličnosti.

U utorak, svjedoči američki ambasador u EU, Gordon Sondland a u petak Mari Jovanovič, koja je povučena sa položaja američke ambasadorke u Ukrajini.

Kongresni odbori takođe čekaju odgovore State Departmenta, Bijele kuće i Trumpovog privatnog advokata Rudyja Giulianija na obavezujuće zahtjeve da Kongresu odstave dokumenta.

U središtu svega je žalba koju je podneo uzbunjivač, radnik jedne od američkih obavještajnih službi, a u kojoj se navodi da je predsjednik "iskoristio svoj položaj da bi pozvao stranu zemlju da se umiješa u izbore 2020", kao i da su sekretar za pravosuđe Bill Barr i Giuliani takođe učestvovali u tome.

Rudy Giuliani, bivši gradonačelnik New Yorka i privatni advokat predsjednika Donalda Trumpa (arhivski snimak)
Rudy Giuliani, bivši gradonačelnik New Yorka i privatni advokat predsjednika Donalda Trumpa (arhivski snimak)

Trump odlučno poriče da je uradio bilo šta loše i stalno svoj razgovor sa Zelenskim opisuje kao "savršen" dok napada svoje kritičare kao "izdajnike" i tvrdi da je u toku "puč".

U nedjelju je objelodanjeno da postoji i drugi uzbunjivač. Advokat Mark Zaid, koji predstavlja oba uzbunjivača, potvrdio je tu vijest za Glas Amerike.

Zaid je izjavio da novi uzbunjivač posjeduje, kako je rekao, "saznanja iz prve ruke" o Trumpovom telefonskom razgovoru, čime se potvrđuje žalba prvog uzbunjivača.

XS
SM
MD
LG