Linkovi

Obavezujući poziv Trumpovom osobnom advokatu da dostavi dokumenta o Ukrajini


Rudi Đulijani, privatni advokat predsjednika Donalda Trumpa
Rudi Đulijani, privatni advokat predsjednika Donalda Trumpa

Demokrate u Predstavničkom domu Kongresa uputile su obavezujući poziv Rudiju Đulijaniju, ličnom advokatu predsjednika Trumpa, da dostavi dokumenta koja se odnose na pokušaj vršenja pritiska na Ukrajinu da istraži bivšeg potpredsjednika Joe Bidena i njegovog sina, dok nastavljaju istragu u okviru procedure opoziva predsjednika.

Odbori za obavještajna pitanja, spoljnu politiku, nadzor i reformu rada vlade uputili su Đulijaniju poziv a takođe su zatražili informacije od troje njegovih saradnika, kojima je dat rok do 5 sati popodne 1. oktobra da se izjasne da li će se povinovati zahtjevu.

Gostujući u programu "Heniti" na kanalu Fox News u ponedjeljak, nakon što je dobio obavezujući poziv Kongresa, Đulijani je rekao da "razmatra alternative i da će prikupiti sve dokaze" a ocijenio je i da je tvrdnja da se miješao u izbore "besmislica". "Prikupio sam sve dokaze prije nego što je Malerova istraga okončana, tako da je očigledno to bila moja dužnost kao advokata predsjednika SAD, a konačni sastanak koji su Ukrajinci tražili sam organizovao nakon što je istraga okončana", rekao je konzervativnom TV voditelju Šonu Henitiju.

Kongresni odbori traže od Đulijanija da preda dokumenta i dokaze kao što su SMS poruke i snimci telefonskih razvora, kako bi provjerili da li su i neki drugi zvaničnici Trumpove administracije učestvovali u vršenju pritiska na Ukrajinu.

Trump je ranije u ponedeljak, u seriji tvitova, napao demokrate koje su pokrenule istragu zbog žalbe uzubnjivača a posebno se fokusirao na predsjednika Odbora za obavještajna pitanja u Predstavničkom domu, Adama Šifa.

Prema novoj anketi koja je objavljena u ponedjeljak, Amerikanci su potpuno podeljeni oko opoziva Trampa, koji podržava 47% građana dok mu se 47% protivi. Istraživači Univerziteta Kvinipijak ustanovili su da je za deset odsto porasla podrška opozivu i smjeni predsednika, u odnosu na anketu sprovednu prije samo pet dana.

Predsednik Tramp na susretu sa šerifima iz svih delova SAD u Beloj kući, 26. septembra 2019. Sept. 26, 2019.
Predsednik Tramp na susretu sa šerifima iz svih delova SAD u Beloj kući, 26. septembra 2019. Sept. 26, 2019.

U žalbi uzbunjivača navodi se da je Trump tražio pomoć ukrajinskog predsjednika Zelenskog da otkrije podatke koji bi inkriminisali bivšeg potpredsjednika Bidena i njegovog sina Huntera, i tako smanjili Bidenove šanse da osvoji demokratsku nominaciju i bude protivkandidat Tuampu na izborima 2020. Bijela kuća je prošle nedjelje objavila transkript telefonskog razgovora.

Iako nije bio prisutan tokom Trumpovog razgovora sa Zelenskim, uzbunjivač navodi da je nekoliko zvaničnika "direktno upoznatih sa sadržajem razgovora" pružilo verodostojne izvještaje o njemu.

Advokati koji zastupaju uzbunjivača naglasili su potrebu da zaštite identitet te osobe, dok je predsjednik izjavio da "zaslužuje da upozna onoga koji ga je optužio." Pravni tim koji predvodi Endru Bakadž objavio je u nedelju da advokati sarađuju sa demokratama i republikancima u Kongresu da bi organizovali susret uzbunjivača sa članovima Kongresa, ali da još nije određen datum. Drugi advokat, Mark Zeid, demantovao je izvještaj da je uzbunjivač pod zaštitom federalnih agenata zbog straha za njegovu bezbjednost.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG