Linkovi

Drugi uzbunjivač iznio informacije o skandalu Trump - Ukrajina


Predsjednik SAD Donald Trump
Predsjednik SAD Donald Trump

Drugi uzbunjivač iznio je informacije o pokušajima predsjednika Donalda Trumpa da izvrši pritisak na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da istraži njegove političke rivale.

Advokat Mark Zaid koji zastupa drugog uzbunjivača, takođe zvaničnika obavještajnih agencija, rekao je da njegov klijent ima direktna saznanja o pojedinim optužbama iznesenim u prvobitnoj žalbi, koja je dovela do pokretanja istrage u proceduri Trumpovog opoziva.

Generalni inspektor obavještajnih službi, Michael Atkinson, kojem je podnijeta početna žalba, razgovarao je i sa drugim uzbunjivačem.

U žalbi, podnijetoj 12. avgusta, iznose se informacije dobijene od više američkih zvaničnika koji su izrazili zabrinutost da Trump koristi predsjednička ovlaštenja da bi stranu zemlju podstakao da se miješa u američke izbore 2020. godine.

Takođe se navodi da je Trump uslovljavao pomoć Ukrajini od 400 miliona dolara, da bi od Zelenskog iznudio obećanje da će istražiti Bidena i njegovog sina Huntera, koji je bio član odbora jedne ukrajinske energetske kompanije.

"Mogu da potvrdim da moja firma i moj tim zastupaju više uzbunjivača, u vezi sa informacijama prenetim generalnom inspektoru obavještajne zajednice", saopštio je na Twitter drugi advokat Andrew Bakaj.

Potvrda da postoji drugi uzbunjivač mogla bi da izazove dodatno nezadovoljstvo u Republikanskoj stranci, čiji pojedini članovi su već kritikovali Trampov poziv Ukrajini i Kini da istraže Bajdenovog sina.

Republikanski senatori Mitt Romney, Ben Sasse i Susan Collins​ već su izrazili zabrinutost što Trump pokušava da od stranih vlada dobije pomoć za predsjedničke izbore naredne godine.

Međutim, drugi republikanci i dalje čvrsto brane predsjednika, ističući da sporni telefonski poziv sa Zelenskim nije bio značajan.

Trump je na Twitteru u nedjelju ponovo napao "demokrate koje ništa ne rade", hvalio se da mu je popularnost visoka među republikancima i ponovo kritikovao Romneyja.

Trumpov telefonski razgovor sa ukrajinskim predsjednikom, čiji je sadržaj objavila Bijela kuća, i žalba uzbunjivača, povod su za pokretanje istrage u proceduri Trumpovog opoziva u Predstavničkom domu, u kojem većinu imaju demokrate. Predsjedavajuća Nancy Pelosi saopštila je da Trumpovi pokušaji da podstakne strano miješanje u američke izbore ugrožavaju integritet izbora i prijete nacionalnoj bezbjednosti.

Trump tvrdi da zahtjev ukrajinskom predsjedniku da istraži Bidene nije uslovljavao ničim, ali sms poruke koje su objavili odbori koji sprovode istragu, govore suprotno.

Poruke su objavljene poslije svedočenja bivšeg Trumpovog izaslanika za Ukrajinu Kurta Volkera proteklog četvrtka. Naredne nedelje trebalo bi da svedoči još jedan diplomata, američki ambasador u Evropskoj uniji Gordon Sondland, koji je po pitanju Ukrajine sarađivao sa Volkerom i Trumpovim ličnim advokatom Rudyjem Giuliani​jem.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG