Linkovi

Trump istragu o opozivu označio kao "puč"


Predsjednik Trump u razgovoru sa šerifima iz raznih dijelova SAD na južnom travnjaku Bijele kuće, 26. septembra 2019. godine
Predsjednik Trump u razgovoru sa šerifima iz raznih dijelova SAD na južnom travnjaku Bijele kuće, 26. septembra 2019. godine

Predsjednik SAD Donald Tramp kritikovao je istragu u okviru procedure opoziva protiv njega kao "puč", dok predsjedavajući nekoliko odbora Predstavničkog doma optužuju državnog sekretara Majka Pompea da blokira njihva nastojanja da prikupe dokumenta i intervjuišu svjedoke.

"Kako saznajem sve više svakog dana, dolazim do zaključka da ovo što se odigrava nije opoziv, ovo je PUČ, s namjerom da se oduzme moć narodu, njihov GLAS, njihove slobode, njihov Drugi amandman, religiji, vojska, zid na granici i njihova Bogom dana prava kao građana Sjedinjenih Američkih Država!" napisao je Trump na Tviteru.

Većinske demokrate u Predstavničkom domu nastavljaju sa istragom u vezi sa opozivom da bi utvrdile da li žele da zvanično podignu optužnicu protiv Trumpa, koristeći svoje ustavno pravo da smijene zvaničnike koji su umiješani u "izdaju, potkupljivanje ili druga teška krivična djela i prestupe".

Generalni ispektor State Departmenta trebalo bi u srijedu da se sastane sa osobljem nekoliko odbora iz Predstavničkog doma i Senata kako bi razgovarali o dokumentima koje su zakonodavci tražili u vezi sa istragom telefonskog razgovora iz jula između Trumpa i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Odbori za obavještajne aktivnosti, nadzor i spoljnopolitička pitanja Predstavničkog doma tražili su da u srijedu čuju svjedočenje bivše američke ambasadorke u Ukrajini Mari Jovanovič, ali je ono pomjereno za sljedeću nedjelju. Bivši američki izaslanik za Ukrajinu Kurt Volker trebalo bi da se pojavi pred tim odborima u četvrtak.

Trump je mnogo puta ponovio da u razgovoru sa Zelenskim nije uradio ništa loše. Međutim, uzbunjivač iz obavještajne zajednice podnio je prijavu u kojoj je izrazio zabrinutost da je Trump tražio strano miješanje u izbore 2020. tražeći od Ukrajine da pokrene istragu protiv demokratskjog kandidata Joe Bidena.

Pompeo je u utorak poslao pismo predsjedavajućem Odbora Predstavničkog doma za spoljnopolitička pitanja Eliotu Engelu u kojem navodi da su zahtjevi za dokumenta i iskaze sadašnjih i bivših zvaničnika "mogu da se shvate samo kao pokušaj zastrašivanja, maltretiranja i neodgovarajućeg tretmana" osoblja Sekretarijata.

On je rekao da zahtjevi izazivaju "znatne pravne i proceduralne zabrinutosti" i odbacio upozorenja da će se nesaradnja smatrati opstrukcijom.

Engel je, zajedno sa predsjedavajućim Odbora za Nadzor Ilajdžom Kamingsom i predsjedavajućim Odbora za obavještajne aktivnosti Adamom Šifom, odgovorio ističući da je Pompeo slušao razgovor Trumpa i Zelenskog, što znači da ima "očigledan konflikt interesa" i da "ne bi trebalo da donosi bilo kakve odluke u vezi sa svjedočenjima svedoka ili dostavljanje dokumenata u cilju da zaštiti sebe ili predsjednika".

Dodali su da ukoliko je istina da je Pompeo učestvovao u razgovoru, onda je i on "svjedok u istrazi u vezi sa opozivom".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG