Linkovi

Trump bi mogao uskoro da bude optužen u slučaju namještanja izbora u Georgiji


Bivši predsjednik Donald Trump u kampanji, januar 2023.
Bivši predsjednik Donald Trump u kampanji, januar 2023.

Tužiteljica u Georgiji bi uskoro mogla da podigne optužnicu protiv Donalda Trumpa i njegovih saradnika zbog pokušaja da promijene izborni rezultat u toj državi 2020. godine.

Tužiteljica okruga Fulton Fani Willis počela je istragu prije dvije godine, pošto je u javnost dospio snimak telefonskog razgovora Trumpa i državnog sekretara Georgije.

Willis je nagovijestila da bi optužnica mogla biti podignuta između 31. jula i 18. augusta, a velika porota treba da razmotri činjenice u ovom slučaju.

Ako velika porota preporuči podizanje optužnice, to će značiti još jedan pravni problem za bivšeg predsjednika.

Suđenje u New Yorku u vezi sa isplatom novca porno glumici treba da počne u martu sljedeće godine, a za maj je zakazan početak suđenja u slučaju sakrivanja povjerljivih dokumenata.

Trump se u oba slučaja izjasnio da nije kriv.

Uporedo sa tim odvija se i istraga Sekretarijata za pravosuđe o Trumpovoj ulozi u neredima 6. januara 2021. i upadu u Kongres.

Evo nekoliko glavnih tačaka na koje se fokusira istraga u Georgiji.

Telefonski razgovori

Istraga u Georgiji je počela poslije telefonskog razgovora Trumpa i državnog sekretara Georgije, Brada Raffenspergera 2. januara 2021. Trump je tada predložio državnim zvaničnicima da mu pomognu da "nađe" dodatne glasove, kako bi pobijedio Bidena koji je vodio u Georgiji.

"Ja samo želim da nađem 11.780 glasova, što je za jedan više od onoga što imamo, jer mi smo pobijedili u Georgiji", kazao je Trump, čuje se na audio snimku.

Trump je poslije ocijenio da nije uradio ništa pogrešno i da je taj telefonski poziv bio "savršen".

Brad Raffensperger, državni sekretar Georgije u vrijeme izbora 2020.
Brad Raffensperger, državni sekretar Georgije u vrijeme izbora 2020.

Tramp je zvao telefononom i druge zvaničnike u pokušaju da namjesti rezultate izbora, uključujući i guvernera Briana Kempa, tadašnjeg predsjedavajućeg donjeg doma državnog parlamenta Davida Ralstona, državnog tužioca Chrisa Carra.

Senator Lindsey Graham, republikanac iz Južne Karoline, takođe je zvao Raffenspergera poslije izbora. Prema riječima Rasfenspergera, Graham ga je pitao da li ima ovlaštenja da poništi neke od glasačkih listića, što je protumačio kao pokušaj da poništi legalne glasove.

Graham je negirao da je prekršio zakon.

Lažni elektori

Biden je pobijedio u Georgiji sa nešto manje od 12.000 glasova. U decembru 2020. grupa od 16 demokatskih elektora iz Georgije glasala je za Bidena u državnoj skupštini.

Istovremeno, grupa od 16 republikanca iz Georgije - među kojima su i poslanik u skupštini, aktivisti i partijski zvaničnici - sastala se da potpiše sertifikat u kojem se lažno tvrdi da je Trump dobio izbore, a lažno su tvrdili i da su oni elektori.

Georgia je jedna od sedam ključnih država za izbore gdje su republikanski lažni elektori potpisali slične sertifikate.

Tužioci okruga Fulton u Georgiji kažu da su Trumpovi saradnici radili sa republikancima u saveznim državama kako bi realizovali taj plan.

Međutim, na kraju nije uspjelo, pošto je Kongres sertifikovao rezultate predsjedničkih izbora 2020, nakon čega je uslijedio nasilni upad Trumpovih pristalica na Capitol.

Lažne tvrdnje o izbornoj prevari, pritisci na biračke odbore

Republikanci u Georgiji su održali nekoliko pretresa u parlamentu te države sa navodnim nepravilnostima na izborima 2020. Tokom tih sastanaka, Trumpov advokat Rudy Giuliani i ostali saradnici tvrdili su da su izbori pokradeni.

Puštali su i snimke na kojima se navodno vidjela manipulacija glasačkim listićima, ali su državni i federalni zvaničnici utvrdili da nije bilo dokaza za izbornu krađu.

Dvije članice biračkog odbora koje se vide na snimku iz State Farm arene, Ruby Freeman i njena kćerka Wandrea Moss, tvrdile su da su bile maltretirane na internetu zbog optužbi koje su iznijeli Trump i njegovi saradnici.

Giuliani je nedavno priznao da su njegove izjave o te dvije članice biračkog odbora bile lažne.

Trumpovi saradnici sumnjiče se i za hakerski upad u glasačke mašine u okrugu Coffee, na oko 320 kilometara od Atlante, što sada istražuje policija u Georgiji.

Ostavka tužioca

Federalni tužilac BJ Pak podnio je iznenada ostavku, dva dana pošto je Trump pozvao telefonom državnog sekretara i dan pošto je taj razgovor izašao u javnost. Trump je u tom razgovoru aludirao na to da ga Pak ne podržava.

U decembru 2020. je tadašnji sektretar za pravosuđe William Barr pozvao Paka da istraži navode o Trumpovim tvrdnjama da je pokraden u Georgiji. Pak, koga je inače postavio Trump, naveo je da nema dokaza za izbornu krađu.

U augustu 2021. pred Kongresom je priznao da je ostavku podnio poslije informacija da je Trump želio da to učini - jer nije dovoljno uradio da istraži navode o izbornoj krađi.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG