Linkovi

Trump kažnjen sa 9.000 dolara zbog nepoštovanja suda, sudija mu zaprijetio zatvorom


Bivši predsjednik Donald Trump u krivičnom sudu na Manhattanu 30. aprila 2024. (Foto: AP/Eduardo Munoz)
Bivši predsjednik Donald Trump u krivičnom sudu na Manhattanu 30. aprila 2024. (Foto: AP/Eduardo Munoz)

Donald Trump je dobio kaznu od 9.000 dolara zbog nepoštovanja suda.

Kažnjen je zato što je u više navrata prekršio zabranu komentarisanja sudskog procesa u javnosti, odnosno iznošenja javnih izjava o svjedocima, porotnicima i drugim osobama povezanim za suđenjem u New Yorku zbog isplata novca za diskreciju porno glumice Stormy Daniels.

Ako to ponovo uradi, upozorio je sudija, mogao bi da bude poslat u zatvor.

Tužioci su naveli deset primjera kada je Trump prekršio zabranu komentarisanja procesa, ali je sudija Juan Merchan ustanovio je da je bilo devet takvih slučajeva.

Odluka predstavlja oštro upozorenje bivšem republikanskom predsjedniku, koji insistira na tome da samo primjenjuje svoje pravo na slobodu govora.

Merchan je napisao da je Trump "ovim upozoren da sud neće tolerisati kontinuirano namjerno kršenje svojih zakonitih naredbi, i da će, ukoliko to bude neophodno, izreći kaznu zatvora".

Trump je, namršten, gledao u sto ispred sebe dok je sudija čitao odluku.

Sudija je donio ovu odluku na početku druge nedjelje svjedočenja u historijskom sudskom procesu protiv bivšeg predsjednika.

Tužioci sa Manhattana tvrde da su Trump i njegovi saradnici učestvovali u ilegalnoj šemi da utiču na predsjedničku kampanju 2016. tako što su sprječavali da negativne priče o njemu dospiju u medije i javnost.

Trump mora da plati kaznu do kraja radnog dana u petak, naveo je sudija Merchan u pisanoj presudi. Moraće da ukloni sedam uvredljivih objava sa svog naloga na društvenoj mreži Istina (Truth Social) i dvije sa web sitea svoje kampanje do 14:15 po lokalnom vremenu u utorak, dodao je Merchan.

Sudija također razmatra druge navode o Trumpovom kršenju zabrane komentarisanja sudskog procesa, i saslušaće argumente o tome u četvrtak.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG