Linkovi

Trump dao loše ocjene Bidenovim šalama sa večere za dopisnike iz Bijele kuće


Predsjednik Joe Biden pozdravlja se sa komičarem Colinom Jostom na večeri za dopisnike iz Bijele kuće u Washingtonu, 27. aprila 2024. (Foto: AFP/Brendan SMIALOWSKI)
Predsjednik Joe Biden pozdravlja se sa komičarem Colinom Jostom na večeri za dopisnike iz Bijele kuće u Washingtonu, 27. aprila 2024. (Foto: AFP/Brendan SMIALOWSKI)

Na večeri za dopisnike iz Bijele kuće u Washingtonu– tradicionalnom skupu na kojem se, jednom godišnje, zbijaju šale na račun predsjednika koji je trenutno u Bijeloj kući, medija i cijelog političkog establišmenta, šale predsjednika Joea Bidena bile su dobro primljene proteklog vikenda.

Međutim njegov politički protivnik Donald Trump, jedini predsjednik koji nikada nije prisustvovao toj večeri, kritikovao je događaj, dok se sprema za nove predizborne skupove ali i pojavljivanja pred sudom ove nedelje.

„Izbori 2024. su u punom jeku, i da, godine jesu tema. Ja sam odrastao čovjek koji se takmiči sa šestogodišnjim djetetom”, izjavio je američki predsjednik Joe Biden na tradicionalnoj večeri za dopisnike iz Bijele kuće, skupu koji odlikuju humor i veselo raspoloženje.

Šalama na sopstveni račun, ali i račun svog političkog rivala na izborima 2024, predsjednik Biden je izazvao smijeh i aplauz okupljenih novinara, poznatih ličnosti. Zanimljivo je da je to bila i prva situacija da je predsjednik pomenuo probleme Donalda Trumpa sa zakonom.

„Imao sam dobar period od govora o stanju nacije. Ali Donald je u posljednje vrijeme imao nekoliko teških dana, moglo bi se reći olujnog vremena”, rekao je Biden.

Bidenova aluzija odnosila se na slučaj isplata novca za ćutanje porno glumici Stormy Daniels i krivični proces u New Yorku gdje je Trump optužen za falsifikovanje poslovnih dokumenata. Analitičari ne misle da je ta šala nagoveštaj da Biden mijenja strategiju u kampanji.

Biden na večeri za dopisnike iz Bijele kuće u Washingtonu, 27. aprila 2024.(Foto: AP/Manuel Balce Ceneta)
Biden na večeri za dopisnike iz Bijele kuće u Washingtonu, 27. aprila 2024.(Foto: AP/Manuel Balce Ceneta)

„Pomenuo je taj slučaj na mek način, kroz humor, i mislim da to više neće raditi. Trump ga optužuje da je iz Bijele kuće orkestrirao suđenje kako bi se obračunao sa političkim protivnikom, i ne želi da doprinosi tom narativu”, kaže Erik Nisbet, profesor politike i komunikacija na Univerzitetu Northwestern.

U nedjelju ujutru, Trump je komentarisao večeru za dopisnike iz Bijele kuće. Na svojoj društvenoj mreži Istina objavio je da je događaj bio „baš loš”, a da je Biden bio „apsolutno katastrofalan”.

Trump se priprema za predizborne skupove u Michiganu i Wisconsinu 1. maja. U petak je ponovo izrazio spremnost da debatuje sa Bidenom već ove nedjelje, nakon što je demokratski predsjednik rekao jednom radio voditelju da je spreman da učestvuje u debati sa svojim republikanskim protivkandidatom kasnije ove godine.

„Spreman sam i voljan. Ako to želi, možemo da debatujemo u ponedjeljak, utorak ili srijedu uveče. Bićemo u Michiganu, državi koju je uništio zbog automobilske industrije”, rekao je Trump.

Bivši predsjednik Donald Trump na predizbornom mitingu u Wisconsinu, 2. aprila 2024. (Foto: AP/Morry Gash)
Bivši predsjednik Donald Trump na predizbornom mitingu u Wisconsinu, 2. aprila 2024. (Foto: AP/Morry Gash)

Da bi se promijenilo mišljenje birača i osvojile njihove simpatije, trenutak održavanja debate može da bude presudan, kaže profesor Erik Nisbet.

„Tradicionalno, u Sjedinjenim Državama, veći dio javnosti ne obraća posebnu pažnju na to šta se dešava sa izborima do septembra, nakon što stranke i formalno izaberu svoje kandidate tokom ljeta”, kaže on.

Ono što je sigurno, bar u kraćem roku, jeste da će Trump morati da svoje predizborne nastupe usklađuje sa suđenjem na Manhattanu, koje se nastavlja u utorak. Biden će, za to vrijeme, nastavljati da pokušava da uspostavi ravnotežu između učešća u kampanji i obavljanja svojih predsjedničkih dužnosti.

XS
SM
MD
LG