Linkovi

Na konzervativnoj konferenciji Orban i Trump oživljavaju desničarski savez


Trump, Orban seek leadership of global conservative movement at right-wing conference
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:24 0:00

Bivši američki predsjednik Donald Trump rekao je da je spreman obnoviti desničarski savez s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom ako pobijedi na predsjedničkim izborima u studenom.

Pretpostavljeni republikanski predsjednički kandidat za 2024. dao je komentare u obraćanju Konferenciji konzervativne političke akcije (CPAC) Europe, koja je održana u Budimpešti u četvrtak i petak.

Konferencija je dugo bila moćna sila u desnoj američkoj politici. Prvo europsko izdanje konferencije održano je u Budimpešti 2022. godine i od tada se održava svake godine.

Orban, domaćin i glavni govornik, dobio je ovacije dok je publici rekao da konzervativci imaju priliku preuzeti vlast u godini velikih izbora.

"Ovi izbori koincidiraju s velikim promjenama u svjetskim političkim i geopolitičkim trendovima. Poredak u svijetu se mijenja, a mi moramo trijumfirati usred tih promjena. … Učinimo Ameriku ponovno velikom, učinimo Europu ponovno velikom! Naprijed, Donalde Trumpe, naprijed europski suverenisti!" rekao je Orban oduševljenom mnoštvu.

Ustvrdio je da liberalne snage pokušavaju ušutkati političku desnicu.

"To je ono što rade s konzervativcima u progresivnim liberalnim europskim prijestolnicama. Ista stvar se događa u Sjedinjenim Državama kada žele maknuti [bivšeg] predsjednika Donalda Trumpa s glasačkog listića sudskim presudama", rekao je.

'Borba za očuvanje naše kulture'

U snimljenom obraćanju na konferenciji, Trump je rekao da je spreman obnoviti konzervativni savez s Orbanom.

"Zajedno smo uključeni u epsku borbu za oslobađanje naših naroda od svih zlokobnih sila koje ih žele uništiti", rekao je Trump. "Svaki dan se borimo za očuvanje naše kulture, zaštitu našeg suvereniteta, obranu našeg načina života i podržavanje bezvremenskih vrijednosti slobode, obitelji i vjere u Svemogućeg Boga."

"Kao predsjednik bio sam ponosan što sam radio s premijerom Orbanom — usput, velikim čovjekom — na promicanju vrijednosti i interesa naše dvije nacije", rekao je Trump.

Američki predsjednik Donald Trump dočekuje mađarskog premijera Viktora Orbana u Bijeloj kući u Washingtonu, 13. svibnja 2019.
Američki predsjednik Donald Trump dočekuje mađarskog premijera Viktora Orbana u Bijeloj kući u Washingtonu, 13. svibnja 2019.

Orbanovi kritičari, uključujući većinu njegovih saveznika iz Europske unije, optužuju ga da nadzire nazadovanje demokracije. Mađarski premijer vidi priliku da uzvrati udarac, rekao je Zsolt Enyedi, politički analitičar sa Srednjoeuropskog sveučilišta u Budimpešti.

Orban ima ambiciju promijeniti diskurs, dakle on nije jednostavno netko tko jest, kome je stalo do ostanka na funkciji, nego želi utjecati i na ideološku klimu, a smatra da sponzoriranjem pojedinih prijateljskih stranaka, vlada i intelektualnih klubova i inicijativa, on će se pojaviti kao vođa ovog konzervativnog pokreta i to može biti protuteža činjenici da ga mainstream u Europi i liberalnim demokracijama mrzi", rekao je Enyedi za Glas Amerike.

Još jedan od glavnih govornika na konferenciji CPAC-a bio je gruzijski premijer Irakli Kobakhidze, koji se kod kuće suočava s protuvladinim prosvjedima zbog kontroverznog prijedloga zakona o stranom agentu, koji se naširoko uspoređuje sa sličnim ruskim zakonodavstvom. EU je rekla da bi zakon bio nekompatibilan s članstvom Gruzije u bloku.

(Kobakhidze) u ovom trenutku svoju zemlju sve više okreće Rusiji, pokušavajući na neki način okrenuti leđa Europskoj uniji, a zanimljivo je da je dobrodošao u klub koji bi trebao zastupati interese Zapada. Dakle, ove vrste strateških saveza su moguće, jer svi govore jezikom kulturnih ratova," rekao je Enyedi.

Orban se suočava s izazovima kod kuće

Dok se očekuje da će desničarske stranke dobro proći na europskim parlamentarnim izborima u lipnju, Orbanova stranka Fidesz bori se s gospodarskom krizom uz niz političkih skandala.

Predsjednički izbori u SAD-u zakazani su za 5. studenog. Ankete pokazuju tijesnu utrku između Trumpa i sadašnjeg predsjednika Joea Bidena.

XS
SM
MD
LG